Tips voor persoonlijk lenen

24-10-2018

Persoonlijke lening: aftrekbaar van belasting?

Je hypotheekrente is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Maar hoe zit dat eigenlijk met een persoonlijke lening: is de rente ook aftrekbaar? Je leest er meer over in dit blog.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar

De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar in Box 1 op voorwaarde dat je de lening gebruikt voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je woning. De rente van een persoonlijke lening is niet aftrekbaar als je met het geleende bedrag meubels of een nieuwe auto koopt. Je moet de lening dus echt gebruiken voor een nieuwe keuken, badkamer of aanbouw.

Je kunt de persoonlijke lening eventueel ook aftrekken in Box 3. In deze Box wordt het eigen vermogen belast. Het eigen vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede woning. Heb je schulden? Dan mag je deze van het eigen vermogen aftrekken, als de schuld minimaal 3.200 euro (of 6.400 euro voor fiscale partners) bedraagt.

Uw persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar indien u:

  • Uw huis gaat verbouwen / verbeteren
  • Een huis gaat aanschaffen

 “Sinds het jaar 2013 mag u alleen de rente verrekenen die je betaalt voor geld lenen als je een persoonlijke lening hebt afgesloten. Belangrijk is om te weten dat u de lening gebruikt voor de woning. De rente die u betaalt voor een doorlopend krediet mag je sinds 2013 niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting. Het doorlopend krediet word ook niet meer aangeboden als financieringsproduct.”

Restschuld hypotheek financieren met persoonlijke lening

Heb je een restschuld en wil je deze financieren met een persoonlijke lening? Dat kan nog steeds tegen een zeer lage rente. Echter de rentekosten zijn niet meer fiscaal aftrekbaar sinds 1 januari 2018.

Persoonlijke lening vs tweede hypotheek

Zowel een hypotheek als een persoonlijke lening, sluit je voor een bepaalde tijd af (de looptijd), tegen een vast rentepercentage. Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Dit is ook het geval bij een annuïteiten en lineaire hypotheek met een vaste rente. Maar dan houden de overeenkomsten wel op. Tussen een hypothecaire lening en een persoonlijke lening bestaan grote verschillen. Bij een hypotheek dient een huis als onderpand. Daarnaast financier je voor een langere periode wat zeer onvoordelig kan zijn. Bij een persoonlijke lening geniet je van de laagste vaste rente en tevens van fiscaal voordeel. Extra boetevrij aflossen dat kan gewoon bij een persoonlijke lening ongeacht voor welk doel je de lening hebt afgesloten.

Een persoonlijke lening is sneller geregeld dan een complete hypotheek aanvraag. Normaliter beschikt u binnen 48 uur over uw geld. Doordat alles digitaal gaat, kunt u de status van uw aanvraag goed volgen en krijgt u altijd de maximale ondersteuning bij vragen van een ervaren krediet adviseur.

Maximaal bedrag en rentepercentage verschillen

Een persoonlijke lening kan maximaal 150.000 euro bedragen terwijl een hypotheekbedrag vele malen hoger kan liggen. Een persoonlijke lening zul je ook sneller afsluiten voor een auto of een verbouwing.

e rente die je voor een hypotheek betaalt, is op dit moment een stukje lager dan de rente op een persoonlijke lening. De gemiddelde rente op de meest voorkomende hypotheek, een annuïteitenhypotheek met NHG voor 10 jaar vast, ligt momenteel rond de 2%. Van een persoonlijke lening rond de 3%. Maar de looptijd van een hypotheek is vaak wel langer dan van een persoonlijke lening, dus betaal je uiteindelijk meer rente. De maximale looptijd van een persoonlijke lening is maximaal 180 maanden.

Bij een persoonlijke lening betaal je geen bijkomende kosten die je wel bij een hypotheek hebt zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten. Het is dus vaak onvoordelig om de hypotheek te verhogen, ook als je maandlast op het eerste oog iets lager is.

Voorwaarden persoonlijke lening en hypotheek

Aan beide leningen zitten voorwaarden vast waaraan je moet voldoen. Uiteraard moet je bij zowel een hypotheek als een persoonlijke lening een maandelijks inkomen hebben en word je kredietwaardigheid getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Voor beide leningen geldt ook dat je die tot een bepaalde leeftijd kan afsluiten. Een persoonlijke lening kun je tot je 78ste jaar afsluiten, dat staat expliciet vermeld. Hoewel er tegenwoordig ook senioren leningen zijn waarbij je zelfs op latere leeftijd een lening kan afsluiten.

Een hypotheek is officieel niet aan een maximum leeftijd gebonden. In de praktijk is het voor senioren wat moeilijker aan een hypotheek te komen voor bijvoorbeeld een verbouwing, vanwege een lager pensioeninkomen.

Ook is voor een hypotheek vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. De premie daarvoor ligt hoger bij senioren. En voor deze verzekering geldt wel een maximum leeftijd. Bij een persoonlijke lening kan optioneel een overlijdensrisico dekking afgesloten worden echter is dit geen verplichting.

Meer weten over belastingvoordelen op uw persoonlijke lening?

Op de pagina belastingvoordeel op uw lening leest u er meer over.

Vraag een Persoonlijke lening aan

blog-100

Tips voor persoonlijk lenen

04-06-2019

Caravan financieren: welke opties zijn er?

blog-56_1

Tips voor persoonlijk lenen

06-05-2019

Waarom geld lenen?

Actuele rente

Rentestand per dinsdag 21 mei

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.