Onze klantbeoordeling

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

Tips voor persoonlijk lenen

24-10-2018

Persoonlijke lening: aftrekbaar van belasting?

Je hypotheekrente is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Maar hoe zit dat eigenlijk met een persoonlijke lening: is de rente ook aftrekbaar? Je leest er meer over in dit blog.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar

De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar in Box 1 op voorwaarde dat je de lening gebruikt voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je woning. De rente van een persoonlijke lening is niet aftrekbaar als je met het geleende bedrag meubels of een nieuwe auto koopt. Je moet de lening dus echt gebruiken voor een nieuwe keuken, badkamer of aanbouw.

Je kunt de persoonlijke lening eventueel ook aftrekken in Box 3. In deze Box wordt het eigen vermogen belast. Het eigen vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede woning. Heb je schulden? Dan mag je deze van het eigen vermogen aftrekken, als de schuld minimaal 3.000 euro (of 6.000 euro voor fiscale partners) bedraagt.

Uw persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar indien u:

  • Uw huis gaat verbouwen / verbeteren
  • Een huis gaat aanschaffen

 

Restschuld hypotheek financieren met persoonlijke lening

Heb je een restschuld en wil je deze financieren met een persoonlijke lening? Dat kan nog steeds tegen een zeer lage rente. Echter de rentekosten zijn niet meer fiscaal aftrekbaar sinds 1 januari 2018.

Persoonlijke lening vs tweede hypotheek

Zowel een hypotheek als een persoonlijke lening, sluit je voor een bepaalde tijd af (de looptijd), tegen een vast rentepercentage. Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Dit is ook het geval bij een annuïteiten en lineaire hypotheek met een vaste rente. Maar dan houden de overeenkomsten wel op. Tussen een hypothecaire lening en een persoonlijke lening bestaan grote verschillen. Bij een hypotheek dient een huis als onderpand. Bij een persoonlijke lening geldt dat niet.

Maximaal bedrag en rentepercentage verschillen

Een persoonlijke lening kan maximaal 75.000 euro bedragen terwijl een hypotheekbedrag vele malen hoger kan liggen. Een persoonlijke lening zul je ook sneller afsluiten voor een auto dan voor een huis.

De rente die je voor een hypotheek betaalt, is op dit moment een stuk lager dan de rente op een persoonlijke lening. De gemiddelde rente op de meest voorkomende hypotheek, een annuïteitenhypotheek met NHG voor 10 jaar vast, ligt momenteel rond de 2%. Van een persoonlijke lening rond de 4%. Maar de looptijd van een hypotheek is vaak wel langer dan van een persoonlijke lening. De maximale looptijd van een lening is maximaal 180 maanden.

Bij een persoonlijke lening betaal je geen bijkomende kosten die je wel bij een hypotheek hebt zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten.

Voorwaarden persoonlijke lening en hypotheek

Aan beide leningen zitten voorwaarden vast waaraan je moet voldoen. Uiteraard moet je bij zowel een hypotheek als een persoonlijke lening een maandelijks inkomen hebben en word je kredietwaardigheid getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Voor beide leningen geldt ook dat je die tot een bepaalde leeftijd kan afsluiten. Een persoonlijke lening kun je vaak tot je 65ste of 70ste jaar afsluiten, dat staat expliciet vermeld. Hoewel er tegenwoordig ook senioren leningen zijn waarbij je zelfs op latere leeftijd een lening kan afsluiten.

Een hypotheek is officieel niet aan een maximum leeftijd gebonden. In de praktijk is het voor senioren wat moeilijker aan een hypotheek te komen voor bijvoorbeeld een verbouwing, vanwege een lager pensioeninkomen.

Ook is voor een hypotheek vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. De premie daarvoor ligt hoger bij senioren. En voor deze verzekering geldt wel een maximum leeftijd.

Meer weten over belastingvoordelen op uw persoonlijke lening?

Op de pagina belastingvoordeel op uw lening leest u er meer over.

Vraag een Persoonlijke lening aan

blog-68

Tips voor persoonlijk lenen

14-06-2019

Lening van je huisbank oversluiten, hoe zit dit?

blog-100

Tips voor persoonlijk lenen

04-06-2019

Caravan financieren: welke opties zijn er?

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: zondag 25 oktober

“Duidelijke en snelle communicatie .Binnen enkele dagen staat het geld op de bank.”

heer Berendsen

Bekijk alle 1080 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

5 sterren op Trustpilot

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Prisma 17a
2495 AS Den Haag

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 3,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 50.000,- bedraagt € 59.449,- op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 495,41 en een rentetarief van 3,6%.