Voor deze verduurzamingen vroeg Nederland een lening aan

Publicatie: 22-03-2024


22 maart 2023 - Verduurzamen wordt steeds populairder onder de Nederlandse woningbezitters. Dit blijkt uit recente data van het Nederlands Krediet Collectief. Om deze verduurzamingen te financieren worden steeds vaker persoonlijke leningen gebruikt in verband met de hogere kosten van een hypotheek. 

Vroeger gebruikte men een lening vaker voor het aanschaffen van een nieuwe auto of een verbouwing. Tegenwoordig is verduurzamen een van de populairste leendoelen. Dit komt doordat woningen met een hoge duurzaamheidslabel aantrekkelijker zijn op de woningmarkt, daarnaast helpt verduurzamen je energiekosten te reduceren en kun je gebruik maken van subsidies. 

Populairste verduurzamingen

Als je je eigen woning wilt verduurzamen kun je vele verschillende opties overwegen. Afhankelijk van je keuze kunnen de kosten en opbrengsten sterk variëren. Uit het onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief wordt duidelijk dat woningbezitters met name investeren in isolatie, maar ook zonnepanelen en warmtepompen worden steeds populairder. 

 • Spouwmuren en dubbelglas
  De meeste Nederlanders gebruiken een persoonlijke lening voor het financieren van extra isolatie in hun woning. Dit is een relatief eenvoudige manier om energiekosten te reduceren, omdat je huis meer warmte vasthoudt. Daarnaast kan het ook helpen geluidsoverlast te verminderen. Ten opzichte van het totaal aantal verduurzamingen bestaat 40% uit verbeteren van isolatie. Dit geldt voor zowel spouwmuur- als glasisolatie

 • Zonnepanelen
  Door het installeren van zonnepanelen wek je zelf energie op als de zon schijnt. Zo reduceer je je energiekosten, met name in de zomer. In totaal bestaan 28% van de verduurzaming initiatieven uit het installeren van nieuwe zonnepanelen. 

 • Warmtepomp
  Warmtepompen worden ook steeds populairder. Hiermee kun je je woning van het gas afhalen waardoor je duurzamer je thuis verwarmt. 15% van de verduurzaming bestaat uit warmtepompinstallaties. 

 • Andere verduurzamingen
  De rest van de verduurzaming, wat 17% bedraagt, bestaat uit onder andere zonneboilers, kachels of elektrisch kookmateriaal.

Benieuwd hoe je een groene lening kunt afsluiten? Ontdek de verschillende alternatieven op het Nederlands Krediet Collectief. 

 

Tabel 1: meest populaire duurzaamheidsleningen 

Verschuiving van leendoel

Ten opzichte van tien jaar geleden is het leendoel van Nederlanders erg veranderd. Waar een decennia terug met name leningen werden gebruikt voor het financieren van verbouwingen, denk aan een nieuwe keuken of badkamer, gebruikt de gemiddelde Nederlander nu steeds vaker een lening voor het verduurzamen van de woning. 

“Als we kijken naar het totaal aanvragen voor verduurzaming leningen is dit flink gegroeid door de jaren heen.” Aldus Chris Hilgersom van het Nederlands Krediet Collectief.  

Data van het Nederlands Krediet Collectief geeft inzicht in de verandering van het leendoel in de afgelopen 10 jaar: 

 • 2014
  Verduurzaming 5%
  Overig (auto, verbouwing etc.): 95%

 • 2024
  Verduurzaming: 42%
  Overig (auto, verbouwing etc.): 58%

In 2014 had nog slechts 5% van de leningen verduurzaming als leendoel, nu is dat 42%. Een grote verschuiving. Wel zien we dat in de afgelopen jaren steeds minder vaak geleend wordt voor zonnepanelen, dit komt door het wegvallen van subsidie. 

Subsidies helpen duurzame leningen

Subsidies maken het extra aantrekkelijk om te lenen, je kosten kunnen namelijk lager uitvallen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van subsidies voor isolatie, waardoor je een deel van de kosten terug kunt krijgen. Ook voor warmtepompen zijn subsidies beschikbaar. Afhankelijk van het energielabel van de warmtepomp kun je een aardig deel van de kosten terug krijgen. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

 • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
 • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
 • U betaalt elke maand een vast bedrag
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.