Stichting BKR waarschuwt voor te hoge hypotheeklasten

Publicatie: 15-06-2022


Inflatie, hoge energiekosten en hogere rentes. Dat is waardoor bestuursvoorzitter van Bureau Krediet Registratie (BKR) Peter van den Bosch de toekomst voor huizenbezitters met een hypotheek somberder inziet. De stichting maakt zich zorgen over de financiële ruimte die hypotheeknemers overhouden om in hun hypotheeklasten te voorzien en vreest dat meer mensen op den duur in de financiële problemen komen. 

Moeite met rondkomen zorgt voor betalingsachterstanden

Uit cijfers van het BKR blijkt dat het aantal Nederlanders dat een betalingsachterstand langer dan drie maanden op hun hypotheek heeft op hetzelfde niveau staat (april dit jaar) als in de eerste maanden van 2010. Dit zijn zo’n 35.000 Nederlanders, meet de Hypotheekbarometer. Nu de prijzen op de consumentenmarkt stijgen, en alles duurder wordt, zijn het volgens van den Bosch niet enkel huishoudens met lage inkomens die elk dubbeltje moeten omdraaien, maar krijgen ook middeninkomens moeite met rondkomen. Dat baart zorgen. De kredietcrisis van 2015 laat zien wat er kan gebeuren als de financiële markt vastloopt. Toen waren er 90.000 huishoudens met een betalingsachterstand van meer dan drie maanden op hun hypotheek.

Verhogen van hypotheek voor leendoel onverantwoord

Het Nederlands Krediet Collectief staat voor verantwoord geld lenen. In de praktijk zien we dat leennemers kiezen voor een hypotheekverhoging om leendoelen als een auto of keuken te financieren. Chris Hilgersom, Directeur en Kredietspecialist, vindt dit onverantwoord: “Een hypotheek verhogen klinkt makkelijk, de hypotheek is er tenslotte al. Veel mensen beseffen zich echter niet dat leendoelen zoals een auto, camper of badkamer een levensduur hebben. Als iemand ervoor kiest zijn of haar hypotheek te verhogen voor de financiering van een van deze doelen, betekent dit praktisch gezien dat hij of zij voor aan lange periode (vaak 25 jaar) hogere hypotheeklasten draagt, terwijl het product na een aantal jaar op is. Om dit te voorkomen is er de persoonlijke lening, welke is ingericht op de levensduur van leendoelen en een aflossingsschema kent dat daarbij past. Met bijkomend voordeel dat de rente vast staat en niet wijzigt. De veranderingen op de financiële markt hebben dus geen invloed op de maandlasten die een leennemer met een persoonlijke lening draagt. Dat maakt geld lenen een stuk verantwoorder.”

Een lening afsluiten, passend bij uw financiële situatie? Het team van het Nederlands Krediet Collectief werkt volgens de leennorm, waardoor u beschermd bent tegen overkreditering. U kunt hier vrijblijvend een offerte aanvragen. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.