Tips voor ondernemers

11-12-2020

Verschil tussen geld lenen als ondernemer of als werknemer

Of je nu in loondienst bent met een tijdelijk of vast contract, je werkzaam bent op uitzendbasis of je de trotse eigenaar bent van een onderneming, op het gebied van geld lenen is er best wat mogelijk. Je moet alleen weten aan welke voorwaarden je moet voldoen. En daar zijn wij voor. Het Nederlands Krediet Collectief weet alles over geld lenen als werknemer of ondernemer. Wat zijn de verschillen en wat zijn de voorwaarden?

Geld lenen als werknemer

Bij het verstrekken van een lening wordt rekening gehouden met hoe groot het risico is dat de lening mogelijk niet wordt terugbetaald. Bijvoorbeeld wanneer je inkomen wegvalt. Bij een vast dienstverband is dit risico aanzienlijk lager dan bij een tijdelijk dienstverband of een uitzendcontract. Dit nemen geldverstrekkers mee in hun overweging tot het bepalen van de hoogte van de lening en de rente.

Omdat je inkomen minder zeker is, rekenen geldverstrekkers met een gedeelte van je inkomen. Dit is vaak zo’n 70% tot 80%. Er zijn uitzonderingen, mits er bijvoorbeeld een tweede contractant met inkomen kan worden meegenomen of je een koophuis hebt. Je inkomsten van de laatste drie jaar kunnen worden bekeken als indicatie voor het te lenen bedrag.

Ben je werkzaam als uitzendkracht, dan is het afhankelijk van de fase van de uitzendovereenkomst of het inkomen meegenomen kan worden in de berekening. Met een fase A contract – dit houdt in dat het werk eindigt wanneer de uitzending op verzoek van de opdrachtgever/inlener wordt beëindigd – kom je niet in aanmerking voor een lening. Het uitzendinkomen van fase B en C mogen wel worden meegenomen. Bij deze fases krijg je als uitzendkracht namelijk een gedeelte van het loon uitbetaald, ook als er tijdelijk geen werk is.

  •       Geld lenen als oproepkracht

Als er sprake is van een overeenkomst op oproepbasis, dan zijn de regels omtrent kredietverstrekking vergelijkbaar aan die van een uitzendkracht.

  •       Geld lenen met een vast dienstverband

Dit is de meest gunstige positie als het gaat om geld lenen. Bij een vast dienstverband wordt er met 100% van je inkomsten gerekend, waardoor je dus automatisch op een verantwoorde manier meer kunt lenen.

Geld lenen als ondernemer

Als ZZP’er / ondernemer is het net iets lastiger om geld te lenen. Een kredietverstrekker wil meer van je weten om zo zeker te weten dat je het bedrag dat je wilt lenen ook daadwerkelijk kunt betalen. Als ondernemer heb je toch vaak te maken met fluctuerende inkomsten en dat brengt risico voor de banken met zich mee. Je moet tenminste voldoen aan de volgende voorwaarden om een lening als ondernemer af te sluiten:

  •        Je bent 25 jaar of ouder
  •        Je kunt cijfers van tenminste drie boekjaren overleggen met een positief eigen vermogen
  •        Je bedrijf is gevestigd in Nederland
  •        Je hebt geen negatieve BKR-registratie
  •        Je moet beschikken over een eigen koopwoning

Bij het Nederlands Krediet Collectief kom je op basis van bovenstaande voorwaarden dus zeker in aanmerking voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, waarmee je geld kunt lenen voor privédoeleinden. Denk aan een nieuwe auto, een gloednieuwe badkamer of een studie.

Of je nu werknemer of ondernemer bent, het allerbelangrijkste is dat je verantwoord geld leent. Bereken eerst hoeveel je kunt lenen zodat je zeker weet of je die verbouwing, die nieuwe auto of studie wel kunt betalen. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89
blog-67_fb

Tips voor ondernemers

22-10-2018

Aantrekkelijke lening voor zelfstandig ondernemer

Actuele rente

Rentestand per dinsdag 28 mei

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.