Tips voor ondernemers

17-09-2015

Geld lenen en uitlenen via crowdfunding

Crowdfunding is ongelooflijk populair. Onlangs verscheen het nieuwsbericht dat in de eerste helft van 2015 in Nederland 49 miljoen euro aan financiering is opgehaald met crowdfunding. Een verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van 2014! Hiermee is crowdfunding volgens adviesbureau Douw&Koren de grootste vorm van alternatieve financiering. Hoog tijd om daar eens wat uitgebreider naar te kijken.

Wat is crowdfunding?

Kort gezegd is crowdfunding een vorm van online geld lenen en geld uitlenen. Rond 2010 kwam dit fenomeen vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Nederland. Het verbindt mensen of bedrijven die geld willen lenen voor een project of onderneming direct met investeerders. Vaak gewoon via een online platform. In totaal is zo in ons land al meer dan 150 miljoen euro opgehaald. Een bedrag dat de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar verder zal toenemen.

Geld lenen als ondernemer

Oorspronkelijk is crowdfunding ontstaan voor goede doelen of bedrijven. Ondernemers maken dankbaar gebruik van deze vorm van geld lenen. Zeker nu banken sinds de crisis extra kritisch zijn op het verstrekken van een lening. Dankzij crowdfunding kunnen ondernemers toch aan de slag met hun project. Goede voorbeelden van crowdfunding-successen zijn de Fairphone en digitaal nieuwsplatform De Correspondent.

Geld lenen via crowdfunding

Een crowdfunding lening is niet alleen voorbehouden aan bedrijven. Ook consumenten kunnen inmiddels via deze weg geld lenen. Het is vergelijkbaar met lenen van vrienden en familie, alleen doet u uw verzoek om een lening via een online platform aan onbekenden. Houd er wel rekening mee dat ook deze vorm van geld lenen geld kost. U betaalt rente aan de investeerders en administratiekosten aan het platform. Hoeveel dit is, verschilt per platform.

Geld uitlenen via crowdfunding

Investeren via crowdfunding is niet risicoloos. Zo is het belangrijk dat u zelf het risico van uw investering kunt inschatten. Controleer bijvoorbeeld bij investeren in een particuliere lening altijd of het platform een BKR check doet. Dit geeft u meer inzicht in de kredietwaardigheid van degene die de lening aanvraagt. Verdiep u ook goed in de voorwaarden van de lening of investering, of een eventueel leencontract. Wat gebeurt er als de ontvanger de rente niet kan betalen? Kortom, door goed op te letten en uw gezonde verstand te gebruiken, kunt u sommige risico’s voorkomen.

Auteur: Tamara Blommaert

Senior Kredietspecialist

Specialisme: financieel advies, besparen op maandlasten

085 - 760 89 89

Actuele rente

Rentestand per woensdag 17 april

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.