Onze klantbeoordeling

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

Klantbeoordeling 4.8 uit 5

085 - 760 89 89

Tips voor ondernemers

17-09-2015

Geld lenen en uitlenen via crowdfunding

Crowdfunding is ongelooflijk populair. Onlangs verscheen het nieuwsbericht dat in de eerste helft van 2015 in Nederland 49 miljoen euro aan financiering is opgehaald met crowdfunding. Een verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van 2014! Hiermee is crowdfunding volgens adviesbureau Douw&Koren de grootste vorm van alternatieve financiering. Hoog tijd om daar eens wat uitgebreider naar te kijken.

Wat is crowdfunding?

Kort gezegd is crowdfunding een vorm van online geld lenen en geld uitlenen. Rond 2010 kwam dit fenomeen vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Nederland. Het verbindt mensen of bedrijven die geld willen lenen voor een project of onderneming direct met investeerders. Vaak gewoon via een online platform. In totaal is zo in ons land al meer dan 150 miljoen euro opgehaald. Een bedrag dat de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar verder zal toenemen.

Geld lenen als ondernemer

Oorspronkelijk is crowdfunding ontstaan voor goede doelen of bedrijven. Ondernemers maken dankbaar gebruik van deze vorm van geld lenen. Zeker nu banken sinds de crisis extra kritisch zijn op het verstrekken van een lening. Dankzij crowdfunding kunnen ondernemers toch aan de slag met hun project. Goede voorbeelden van crowdfunding-successen zijn de Fairphone en digitaal nieuwsplatform De Correspondent.

Geld lenen via crowdfunding

Een crowdfunding lening is niet alleen voorbehouden aan bedrijven. Ook consumenten kunnen inmiddels via deze weg geld lenen. Het is vergelijkbaar met lenen van vrienden en familie, alleen doet u uw verzoek om een lening via een online platform aan onbekenden. Houd er wel rekening mee dat ook deze vorm van geld lenen geld kost. U betaalt rente aan de investeerders en administratiekosten aan het platform. Hoeveel dit is, verschilt per platform.

Geld uitlenen via crowdfunding

Investeren via crowdfunding is niet risicoloos. Zo is het belangrijk dat u zelf het risico van uw investering kunt inschatten. Controleer bijvoorbeeld bij investeren in een particuliere lening altijd of het platform een BKR check doet. Dit geeft u meer inzicht in de kredietwaardigheid van degene die de lening aanvraagt. Verdiep u ook goed in de voorwaarden van de lening of investering, of een eventueel leencontract. Wat gebeurt er als de ontvanger de rente niet kan betalen? Kortom, door goed op te letten en uw gezonde verstand te gebruiken, kunt u sommige risico’s voorkomen.

Auteur: Tamara Blommaert

Senior Kredietspecialist

Specialisme: financieel advies, besparen op maandlasten085 - 760 89 89

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: vrijdag 18 september

“Top geholpen ! Ze weten waar ze over praten.”

heer Baris

Bekijk alle 1042 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

5 sterren op Trustpilot

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

Veelgestelde vragen
 • Hoe snel wordt een lening uitbetaald na afsluiten?
  • Zodra de getekende offerte samen met de benodigde stukken retour is ontvangen via mijn NKC, wordt deze gecontroleerd en doorgestuurd naar de bank. Normaal gesproken duurt de verwerking bij de bank een, of hooguit 2 dagen...Lees meer
 • Hoeveel kan ik lenen?
  • Op deze vraag is niet een algemeen antwoord te geven; lenen is maatwerk. De hoogte van uw leenbedrag is afhankelijk van meerdere factoren zoals: •Leeftijd •Inkomen •Koophuis of huurwoning •BKR-codering, saldo lopende leningen •Hoogte van het leenbedrag Op onze pagina... Lees meer
 • Moet ik een boete betalen bij het oversluiten van mijn lening?
  • Voor het oversluiten van een doorlopend krediet geldt dat dit altijd boetevrij mag. Het is de geldverstrekker niet toegestaan om u een boete of andere vergoeding in rekening te brengen als u uw lening wilt oversluiten. Voor een persoonlijke lening geldt dat als u deze eerder wilt aflossen, de... Lees meer
 • Kan ik extra boetevrij aflossen, en zo ja, hoe kan ik dit doen?
  • U kunt uw lening altijd extra aflossen. Zowel bij een doorlopend krediet alsmede een persoonlijke lening kunt u dit via Nederlands Krediet Collectief altijd boetevrij doen. U kunt het in te lossen bedrag overmaken naar de geldverstrekker onder vermelding van uw contractnummer en uw naam. Het... Lees meer
 • Kan ik zelf de looptijd van mijn lening bepalen?
  • Binnen bepaalde kaders kunt u zelf bepalen wat de looptijd is voor uw lening. Bij een doorlopend krediet wordt de (theoretische) looptijd bepaald door het maandbedrag dat u wenst te betalen. Dat zal altijd minimaal 1% van de kredietlimiet of het saldo zijn. Hoe lager het maandbedrag, hoe langer de... Lees meer

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Prisma 17a
2495 AS Den Haag

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 3,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 50.000,- bedraagt € 59.449,- op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 495,41 en een rentetarief van 3,6%.