Tips voor huiseigenaren

09-11-2022

Verschillen tussen hypotheek en lening

Hypotheek en lening verschil in rente

Met een wens, die u niet uit eigen zak kunt financieren, komt u al snel bij verschillende leenmogelijkheden uit. Sommigen kiezen voor een onderhandse lening bij familie of vrienden, anderen vragen een lening aan bij een huisbank, weer anderen winnen advies in over het ophogen van de hypotheek. Drie prima opties met enkele verschillen, waaronder de rente.

De rente van een lening – in welke vorm dan ook – speelt een belangrijke rol. Als u geld leent, betaalt u daar maandelijks rente over. Zie het als een bedankje voor het lenen. Bij een hoger rentebedrag wordt de maandlast van de financiering automatisch hoger. Reden genoeg om scherp te zijn op het rentetarief van een hypotheek of lening.

Rentestanden verschillen. Per geldverstrekker, maar ook per leenvorm. Over het algemeen kunnen we stellen dat de hypotheekrente lager is dan de rente van consumptieve kredieten. Vergis u niet, dit betekent niet per definitie dat een hypotheek(verhoging) altijd verstandiger is.  

Verschillende looptijd

Het grote verschil tussen een hypotheek en lening zit in de looptijd. En laat de looptijd nou cruciaal zijn voor het totaalbedrag dat u betaalt voor de financiering. De looptijd van een hypothecaire lening is lang. Logisch, want om een huis te financieren, is het noodzakelijk de volledige aankoopprijs te kunnen verdelen over een lange periode. Dit betekent dat een hypotheek meestal een looptijd heeft van minimaal 20 jaar. 

Een persoonlijke lening kan daarentegen afgesloten worden voor een periode passend bij de persoonlijke situatie en het leendoel. Dat kan al vanaf een looptijd van 12 maanden. Door de looptijd kort te houden, betaalt u minder lang rente en is een persoonlijke lening uiteindelijk goedkoper. Daarbij bent u eerder van de lening af. Ideaal dus voor het financieren van een bruiloft, boot of een maandelijks extraatje.  

Hypotheek en persoonlijke lening: verschil in flexibiliteit

Een hypotheek is een lening voor een woning, waarbij de woning als onderpand dient. Meer financiële ruimte creëren binnen deze leenvorm voor andere leendoelen is niet zo eenvoudig. Zonder overwaarde kunt u bijvoorbeeld het bedrag niet zomaar verhogen, en als het wel kan, bent u duurder uit door notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Boetevrij aflossen en bijlenen gaan minder makkelijk. Een persoonlijke lening is speciaal ingericht op uitgaven anders dan een koopwoning en kent die flexibiliteit wel.

De voordeligste optie per situatie

Het aanvragen van een (persoonlijke) lening gaat gepaard met strenge controle. Geldverstrekkers hebben de plicht om te controleren of een lening bij uw financiële situatie past. Een lening is dan ook altijd maatwerk. Uw inkomen wordt gecheckt, net zoals uw gezinssituatie, soort dienstverband en uw BKR-registratie. 

In de praktijk is er dus niet één voordeligste lening, maar is het afhankelijk van uw situatie welke optie het beste past. Daarnaast heeft het doel waarvoor u leent invloed. De aankoop van een huis financiert u standaard met een hypotheek, een verbouwing, studie of camper financiert u voordeliger met een persoonlijke lening.

Welke optie het voordeligst is in uw situatie hangt af van:

  • Uw financiële situatie;

  • Het leendoel: leent u voor een product met een duidelijke houdbaarheidsdatum zoals een scooter of kan het een heel leven mee;

  • De waarde van uw woning: noodzakelijk voor het verhogen van een hypotheek;

  • De looptijd en rente van de lening.

Kleine en grote bedragen: persoonlijke lening

De persoonlijke lening is interessant voor leennemers met grote en kleine leenwensen. Bij het Nederlands Krediet Collectief leent u vanaf €5.000 tot een maximum van €75.000 per geldverstrekker (max. €150.000). Vanzelfsprekend dient uw inkomen voldoende en stabiel genoeg te zijn om een bepaald leenbedrag te kunnen lenen. Verantwoord lenen staat centraal. 

Bereken uw lening

Er spelen een aantal zaken mee als het gaat om uw maximale leencapaciteit. Zo is het een must dat een lening niet te veel van uw besteedbaar inkomen opsnoept. Er zijn tenslotte nog andere belangrijke lasten, die betaalt moeten worden, zoals woonlasten, en wat dacht u van budget om fijn te leven? Daar houden we rekening mee.

Een inschatting van hoeveel u maximaal kunt lenen? Gebruik de rekentool. Een persoonlijke offerte om een aanvraag te doen? Vraag vrijblijvend een leenvoorstel aan. Alles voor een verantwoorde en voordelige lening vindt u bij het Nederlands Krediet Collectief. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Actuele rente

Rentestand per zondag 21 april

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.