Tips voor huiseigenaren

20-12-2020

Investeren in huisisolatie, de voordelen

Met de huidige torenhoge huizenprijzen kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huis te verbouwen en te verduurzamen in plaats van te verhuizen. Je huis verduurzamen door te investeren in huisisolatie wordt steeds populairder. Zeker met het oog op het aardgasvrij maken van woningen. Lees in dit blog meer over de soorten huisisolatie en de voordelen van isoleren.

Hoe kun je je woning isoleren?

Huizenbezitters vragen zich vandaag de dag af hoe ze hun woning kunnen verbeteren. Op het vlak van duurzaamheid en op het vlak van comfort. Huisisolatie kent voordelen op beide vlakken. Voordat we die toelichten, onderzoeken we eerst tal van manieren om een woning te isoleren.

 •        (Spouw)muurisolatie

Wanneer muren in een woning niet geïsoleerd zijn, verlies je al snel zo’n 20% van de warmte in huis. Een expert op het gebied van muurisolatie weet wat het beste werkt voor jouw woning: isoleren van de binnenmuur, de buitenmuur en/of spouwmuurisolatie. De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je huis binnendringt.

Een spouwmuurisolatie van een rijtjeshuis kost gemiddeld € 750. Maar je bespaart € 210 en 320 kuub gas per jaar . Dus die investering heb je dus vrij snel terugverdiend. Gevelisolatie kan daarnaast ook aantrekkelijk zijn, mits je huis hiervoor geschikt is.

 •        Dakisolatie

Het isoleren van een dak kan aan de binnen- en buitenkant. Je hebt geen specifiek dak nodig om te kunnen isoleren. Ook zolderisolatie is mogelijk. Handig wanneer je de warmte in het huis niet op wil laten stijgen tot een verdieping die je niet gebruikt als woonruimte.

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dakisolatie tussen de € 450 (schuin dak, onverwarmde zolder) en € 800 (schuin dak, verwarmde zolder) op de jaarlijkse energierekening. Isoleer je de zoldervloer, dan bespaar je daar op jaarbasis ongeveer € 450 mee.

 •        Vloerisolatie

De vloer isoleren is een klus waarvan je nooit spijt krijgt  – bijna meteen warme voeten en het scheelt op de energierekening. De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde.

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt vloerisolatie tussen de € 170 (tussenwoning) en € 330 (vrijstaande woning) op de jaarlijkse energierekening. Vloerisolatie is echter vaak alleen nodig bij huizen die erg oud zijn en er nog niet over beschikken. Heb je ook een kruipruimte? Dan kan het waardevol zijn de kruipruimte mee te isoleren.

 •        Isolerende ramen

Heb je een oudere woning met enkel glas? Dan is het tijd om dit glas te vervangen door dubbel glas. Er zijn diverse types zoals HR++ glas, die stukken beter isoleren.

De voordelen van huisisolatie

Er zijn redenen genoeg om je huis te isoleren, maar de voornaamste is dat het goed is voor het milieu én je portemonnee. Dankzij woningisolatie zorg je ervoor dat de warmte in je woning niet ontsnapt. Met als resultaat: minder stoken, waardoor je lekker duurzaam bezig bent en je bespaart op je energierekening. Een bijkomstigheid op de lange termijn is dat woningisolatie de waarde van je woning verhoogt. Het verbetert namelijk het energielabel en dat ga je terugzien bij de verkoop.

Ook niet onbelangrijk: je woont comfortabeler in een goed geïsoleerde woning. Het isoleren van een spouwmuur, het dak, de vloeren of welke vorm van huisisolatie dan ook, houdt het binnen lekker warm. Door isoleren zit je er dus letterlijk warmpjes bij. En de investering die je hebt gedaan, verdien je binnen redelijke termijn terug.

Voordelen van huisisolatie op een rij

 •      Huisisolatie is goed voor het milieu en je portemonnee 
 •      Door je huis te isoleren zorg je voor een hogere woningwaarde. Je energielabel verbetert en daarmee de taxatiewaarde
 •      Je verdient de investering snel terug
 •      Je woont comfortabeler in een goed geïsoleerd huis. 

Financieren van huisisolatie

Genieten van de voordelen van huisisolatie kan pas na het doen van de investering. Dat vraagt om budget. Mocht je dit niet hebben, dan zijn er opties om isolatie toch te kunnen bekostigen. Uiteraard wel op een verantwoorde manier.

Zo is hypotheekverhoging een optie, maar kun je misschien beter een persoonlijke lening afsluiten. Een hypotheekverhoging brengt namelijk best wat kosten met zich mee.

Besluit je een lening af te sluiten, dan benadrukken we graag dat het Nederlands Krediet Collectief lage rentepercentages hanteert en meerdere leningen met elkaar vergelijkt. Een lening via een grootbank is bijna altijd duurder.

Voordelen persoonlijke lening

 •        Kortere looptijd dan een tweede hypotheek 
 •        Fiscaal aftrekbaar 
 •        Rente en looptijd staan vooraf vast 
 •        Geen aanvullende administratieve kosten zoals notariskosten, taxatiekosten etc.

Het is wel belangrijk dat je vooraf berekent hoeveel je kunt lenen zodat je weet hoeveel je verantwoord kunt lenen. Bekijk ook goed de subsidie mogelijkheden: wanneer je twee of meer isolerende maatregelen uit laat voeren zijn er vaak financiele regelingen mogelijk.

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Actuele rente

Rentestand per dinsdag 21 mei

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.