Rente tips

22-11-2023

Renteverhoging: het effect van stijgende rentes

Wat zijn de effecten van de stijgende rentes op sparen, beleggen en lenen?

Hypotheekrentes & spaarrentes stijgen

De rentes voor hypotheken, sparen en lenen worden gestuurd door de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank is het orgaan dat gaat over de basistarieven. Deze tarieven worden verlaagd of verhoogd, afhankelijk van de economie. Als er sprake is van inflatie – zoals nu het geval is – en de prijzen stijgen, verhoogt de ECB de rentetarieven. Dit om de economie een zetje in de goede richting te geven en de inflatie naar een evenwichtige 2% te brengen. 

Stijgende rentes en invloed op leningen

Als u geld leent van een geldverstrekker krijgt u enkel te maken met de rentes en voorwaarden van deze kredietaanbieder. Voordat u dit geld van de aanbieder kunt lenen, gaat er nog iets aan vooraf. Uw kredietaanbieder leent namelijk op zijn beurt het geld van het overkoepelende orgaan: de Europese Centrale Bank. Als de ECB een hogere beleidsrente leent, wordt geld lenen voor banken duurder. Met als gevolg dat zij de tarieven ook verhogen en consumenten een hogere rente betalen voor een lening. 

Rente is fiscaal aftrekbaar

In sommige gevallen is de rente die u betaalt, echter aftrekbaar. Bij een hypothecaire lening heet dit de hypotheekrenteaftrek. De betaalde rente wordt in mindering gebracht op het inkomen, waardoor u minder inkomstenbelasting betaalt. De rente van een financiering is fiscaal aftrekbaar als u het geld gebruikt voor de aankoop van een woning, maar ook als u ervoor kiest de woning te verbouwen of verduurzamen. De rente is helaas niet aftrekbaar als u de persoonlijke lening gebruikt om een ander leendoel zoals een auto te financieren.

Gevolgen van stijgende rente: beleggen & lenen

Stijgende rentes kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren. Zo heeft de situatie in Oekraïne impact gehad op de economie, net zoals dat corona zijn financiële weerslag had op onze financiën. De ECB moest de inflatieverwachtingen temperen, wat ze mede hebben gedaan door de rentes te verhogen. Dit om weer toe te bewegen naar een stabiele financiële situatie in Europa. Voor spaarders is dat positief. Een hogere spaarrente maakt dat geld op de bank zetten loont. De rente op financieringen is eveneens stapsgewijs gestegen. Lenen is daardoor duurder geworden en obligaties/aandelen zijn voor beleggers minder aantrekkelijk.

Kan je nog voldoende lenen?

Toch is de verhoging niet enkel negatief. Uiteindelijk hebben de rentewijzigingen een positief effect op de economie, ook al is dat nu nog niet zichtbaar. Tenminste dat is de bedoeling. Voor leennemers geldt het volgende: er zijn nog steeds voldoende leenmogelijkheden en het hangt van uw persoonlijke financiële situatie af hoeveel u kunt lenen. Sommige leennemers leveren iets in op hun maximale lening door het hogere rentetarief, terwijl anderen erachter komen dat hun huidige financiering een stuk duurder is dan nodig. Niet alleen de rentetarieven wijzigen, geldverstrekkers verbeteren ook hun voorwaarden. Hierdoor kan het juist nu een goed idee zijn een financiering af te sluiten of uw bestaande lening over te sluiten. Ontdek hoe oversluiten werkt en of u kunt besparen

Bekijk leningen & actuele rentes

Ondanks de renteverhogingen toch verantwoord en voordelig lenen? Kijk verder dan uw huisbank. Een onafhankelijke geldverstrekker – zoals het Nederlands Krediet Collectief – is niet gebonden aan één kredietverstrekker. Wij vergelijken het leenaanbod van verschillende geldverstrekkers en zien in één oogopslag bij welke geldverstrekker u het voordeligst en verantwoord geld leent. Bekijk hier alvast zelf de actuele rentestanden per kredietaanbieder.

Uw maximale lening berekenen? Gebruik onze rekentool. Of vraag een vrijblijvende offerte aan. Wij berekenen graag of hoeveel u kunt lenen en welke financiering het beste bij u past.   

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Actuele rente

Rentestand per zaterdag 15 juni

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.