Onze klantbeoordeling

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

Algemene tips

26-11-2015

Sparen of toch uw lening aflossen?

Op dit moment krijgt u weinig rente over uw spaargeld. Veel mensen blijven echter gewoon doorsparen. Begin dit jaar stond het totale bedrag dat Nederlanders aan spaargeld hebben op bijna 344 miljard. Tegelijkertijd heeft 17% van de spaarders een lening. Geldt dit ook voor u? Dan kunt u overwegen uw spaargeld te gebruiken voor het aflossen van uw lening. Een lening kost namelijk meer dan sparen u oplevert.

Rente voor spaargeld lager van 1%

De rente voor spaargeld is de afgelopen tijd hard gedaald. Kreeg u een aantal jaar terug nog een aantal procent rente, bij de meeste grote banken ligt de rente inmiddels onder de 1%. Lenen is voor banken goedkoper geworden omdat de Europese Centrale Bank de rente steeds verder verlaagd. Het spaargeld van consumenten is dus minder hard nodig. Banken zijn dan ook minder bereid hiervoor te betalen.

Meer kosten bij sparen: spaartaks

Daarnaast hebben spaarders te maken met de vermogensrendementsheffing, ook wel spaartaks genoemd. Iedereen die meer dan €21.333 op zijn of haar spaarrekening heeft staan moet belasting betalen. Namelijk over het rendement op het vermogen boven die €21.33. Hierbij gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 4%. Terwijl mensen met een gewone spaarrekening minder dan 1% rente verdienen. Bovendien wordt uw spaargeld ook minder waard door inflatie, waardoor u nog eens extra geld verliest.

Lening aflossen = geld besparen

Een beetje rente is natuurlijk altijd beter dan geen rente. Een spaarrekening is sowieso te verkiezen boven het bewaren van uw geld in een oude sok. Stel dat er brand uitbreekt… Maar heeft u spaargeld én een lening, dan is het verstandig na te denken over het aflossen van die lening Het kost u onnodig geld als u zowel geld aan het sparen bent als aan het lenen. De rente die u betaalt voor uw lening is ongetwijfeld hoger dan die 1% die u verdiend met uw spaargeld. Uw lening aflossen dus!

Spaargeld voor noodgevallen

Daarbij betekent uw lening aflossen dat u sneller schuldenvrij bent. Zorg wel dat u altijd wat spaargeld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Zodat u na het aflossen niet gedwongen bent een lening af te sluiten als de auto het plotseling begeeft.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: vrijdag 5 maart

“Omdat ik e.e.a. aan woningverbetering van mijn flatje wil gaan doen en daarvoor niet genoeg geldmiddelen ter beschikking had, heb ik afgelopen week een lening aangevraagd bij het Nederlands Krediet Collectief. De medewerkers van genoemde instantie hebben mij telefonisch heel vriendelijk en zeer correct geholpen. Er was begrip voor mijn onwetendheid t.a.v. handelingen met downloaden etc. Daarbij ben ik fantastisch geholpen en zo ben ik ook weer een beetje wijzer geworden in het werken op een pc. En tenslotte: petje af voor de snelle wijze waarop mijn lening door hen is geregeld.”

heer Van der Marel

Bekijk alle 1181 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

5 sterren op Trustpilot

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 3,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 50.000,- bedraagt € 59.177,- op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 493,14 en een rentetarief van 3,5%.