Algemene tips

26-11-2015

Sparen of toch uw lening aflossen?

Op dit moment krijgt u weinig rente over uw spaargeld. Veel mensen blijven echter gewoon doorsparen. Begin dit jaar stond het totale bedrag dat Nederlanders aan spaargeld hebben op bijna 344 miljard. Tegelijkertijd heeft 17% van de spaarders een lening. Geldt dit ook voor u? Dan kunt u overwegen uw spaargeld te gebruiken voor het aflossen van uw lening. Een lening kost namelijk meer dan sparen u oplevert.

Rente voor spaargeld lager van 1%

De rente voor spaargeld is de afgelopen tijd hard gedaald. Kreeg u een aantal jaar terug nog een aantal procent rente, bij de meeste grote banken ligt de rente inmiddels onder de 1%. Lenen is voor banken goedkoper geworden omdat de Europese Centrale Bank de rente steeds verder verlaagd. Het spaargeld van consumenten is dus minder hard nodig. Banken zijn dan ook minder bereid hiervoor te betalen.

Meer kosten bij sparen: spaartaks

Daarnaast hebben spaarders te maken met de vermogensrendementsheffing, ook wel spaartaks genoemd. Iedereen die meer dan €21.333 op zijn of haar spaarrekening heeft staan moet belasting betalen. Namelijk over het rendement op het vermogen boven die €21.33. Hierbij gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 4%. Terwijl mensen met een gewone spaarrekening minder dan 1% rente verdienen. Bovendien wordt uw spaargeld ook minder waard door inflatie, waardoor u nog eens extra geld verliest.

Lening aflossen = geld besparen

Een beetje rente is natuurlijk altijd beter dan geen rente. Een spaarrekening is sowieso te verkiezen boven het bewaren van uw geld in een oude sok. Stel dat er brand uitbreekt… Maar heeft u spaargeld én een lening, dan is het verstandig na te denken over het aflossen van die lening Het kost u onnodig geld als u zowel geld aan het sparen bent als aan het lenen. De rente die u betaalt voor uw lening is ongetwijfeld hoger dan die 1% die u verdiend met uw spaargeld. Uw lening aflossen dus!

Spaargeld voor noodgevallen

Daarbij betekent uw lening aflossen dat u sneller schuldenvrij bent. Zorg wel dat u altijd wat spaargeld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Zodat u na het aflossen niet gedwongen bent een lening af te sluiten als de auto het plotseling begeeft.

Actuele rente

Rentestand per zondag 21 april

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.