Blog

06-11-2023

Geld lenen voor een studie: waar u op moet letten

Staat u in de startblokken om aan een nieuwe studie te beginnen naast uw werk? Of moet uw schoolcarrière nog beginnen? Dan breekt een leuke nieuwe fase aan. In de praktijk betekent dit ook dat er een grote kostenpost bij komt. Een studie kost namelijk de nodige centjes. Hiervoor kunt u studiefinanciering afsluiten bij de overheid, maar ook uitwijken naar andere financieringsmogelijkheden. Geld lenen voor een studie? Neem de volgende zaken mee in uw besluit:

Belangrijke overwegingen bij lenen voor een studie

We horen veel over de studieschuld. En ja, dat is voor sommige studenten een flink bedrag, wat ze na de studie stapsgewijs terugbetalen. In principe is een studielening afgestemd op uw persoonlijke financiële situatie, waardoor het maandelijkse aflosbedrag binnen uw budget past en u daar niet al te veel financiële zorgen over hoort te hebben. Bovendien betekent een goede studie ook vaak dat u op termijn meer gaat verdienen dan zonder dat veelbelovende diploma, waardoor het een goede investering is. Studeren is nou eenmaal een belangrijk onderdeel van zelfontwikkeling. 

De belangrijkste overweging die u dient te maken is op welke manier u de studie financiert. 

Financiële opties voor studiefinanciering

Wie gaat studeren denkt allereerst aan studiefinanciering bij DUO. DUO biedt opties waaronder een basisbeurs, aanvullende beurs, een lening en de ov-kaart. Als u een universitaire opleiding, hbo, mbo 3 of 4 opleiding volgt, is de beurs een cadeautje van de overheid, mits u uw opleiding binnen 10 jaar succesvol afrondt. Besluit u eerder te stoppen of behaalt u uw diploma niet binnen de aangegeven periode, dan moet u de studiefinanciering plus rente terugbetalen. DUO biedt daarnaast:

  • Een aanvullende beurs: het bedrag dat u krijg is afhankelijk van uw situatie

  • Levenlanglerenkrediet: tot 56 jaar kunt u geld lenen voor een studie

Niet alle studenten in elke leeftijdscategorie en van elke opleiding kunnen zich wenden tot DUO. Sommige cursussen, bijscholingen of studies komen hiervoor niet in aanmerking. Wanneer u wel wilt studeren, maar u niet voldoende spaargeld heeft om dit te financieren, zijn er gelukkig nog andere financiële mogelijkheden zoals een persoonlijke lening. De persoonlijke lening is eveneens een verantwoorde financieringsoptie, waarbij u geld leent tegen een vast rentetarief en vaste voorwaarden. U weet gedurende de gehele studietijd precies waar u financieel aan toe bent!

Tips voor het afsluiten van een studielening

Een studielening komt net als andere leningen met verplichtingen. Om die reden is het slim niet over één nacht ijs te gaan bij dit soort beslissingen. Enkele tips voor het afsluiten van een studielening:

  1. Breng uw financiën op orde. Als u inzicht heeft in uw financiële situatie weet u precies waar uw studielening aan moet voldoen, welk bedrag u nodig heeft en wat u financieel kunt dragen.

  2. Vraag gerust advies aan een onafhankelijk kredietadviseur. Als u twijfelt welke lening de beste keuze is, is advies van iemand die er verstand van heeft heel waardevol. Een onafhankelijk adviseur van NKC maakt er een studie van de voordeligste financiering voor u te selecteren. Vraag vrijblijvend een offerte voor een studielening aan.

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.