Blog

25-10-2023

De impact van stijgende rentes op jouw leenmogelijkheden

Besluit u een financiering af te sluiten, dan ontkomt u niet aan rente. De rente is het percentage dat u maandelijks betaalt over het geleende bedrag aan uw geldverstrekker. De marktrente fluctueert en kan tussentijds stijgen of dalen. Rentewijzigingen hebben invloed op uw leenmogelijkheden. Hoe dat precies zit? Wij leggen het uit.

Effecten van rentestijgingen op leningen

De leenrente wordt bepaald door de algemene rente, vastgesteld door de Europese Centrale Bank, en is daarmee sterk afhankelijk van de economie. Toch hanteert niet elke geldverstrekker dezelfde rente. Dit komt doordat banken tot op bepaalde hoogte de eigen kosten mogen doorberekenen in hun rentetarieven en zelf de risico-opslag bepalen. In het algemeen kunnen we zeggen dat de altijd veranderende economie de belangrijkste kracht is achter rentestijgingen en dalingen. 

Een financiële markt, die continu in beweging is, laat de rentes meebewegen op de economische golven. In tijden van deflatie dalen de rentes, in tijden van inflatie stijgen de rentes. Allemaal om de economie in balans te houden. Het effect van een stijgende rente is dat de maandlast voor een lening omhoog gaat en consumenten minder kunnen lenen dan voorheen. 

Mogelijkheden en risico’s bij lenen tijdens rentestijgingen

Als de rente stijgt, hoeven niet meteen alle alarmbellen te rinkelen. Sterker nog, het is goed om de renteontwikkelingen in perspectief te plaatsen. De rente kan namelijk na een rentestijging nog steeds scherp zijn in vergelijking met een aantal jaar geleden. In dat geval gaat u erop vooruit als u uw huidige financiering oversluit naar een andere geldverstrekker of als u nu een financiering afsluit. 

Naast dat er veel mogelijkheden zijn, zijn er ook risico’s. Risico’s die niet zozeer enkel aanwezig zijn in tijden van rentestijgingen, maar die eigenlijk altijd gelden. Zo vinden we het bij het Nederlands Krediet Collectief belangrijk dat u niet meer betaalt en leent dan nodig. Als de rentestijgingen ervoor zorgen dat u iets minder kunt lenen, is dat een reële weerspiegeling van de mogelijkheden en is dat om u te beschermen tegen overkreditering. Als het op rentetarieven aankomt, is het risico dat u een te hoge rente betaalt. Dit gebeurt enkel als u niet alle leenmogelijkheden goed heeft overwogen. 

Tips om met stijgende rentes om te gaan

De mogelijkheden wegen op tegen de risico’s. In Nederland wordt u namelijk beschermd tegen overkreditering. Financiële autoriteiten controleren geldverstrekkers en de algemeen geldende leennormen vormen een verantwoorde basis voor een lening. Dit betekent dat u enkel een bedrag kunt lenen als de maandlast past binnen uw financiële mogelijkheden.

Handige tips als de rente stijgt:

  • Vergelijk rentetarieven en voorwaarden van meerdere kredietaanbieders. Zowel rentetarieven als voorwaarden verschillen per geldverstrekker. Als u dan toch een financiering afsluit, dan kunt u deze maar beter onderbrengen bij de bank met de laagste rente. 

  • Kijk verder dan uw huisbank. Huisbanken hanteren vaak hoge rentes, waardoor u meer rente betaalt dan nodig. 

  • Rentestijgingen betekenen niet automatisch dat de rente onbetaalbaar wordt. In vergelijking met jaren terug is het mogelijk dat u nog steeds tegen een aantrekkelijk tarief geld leent.

De laatste, maar niet de minste tip, is om uw lening af te sluiten bij een onafhankelijk geldverstrekker. U wordt geholpen om de leenproducten van verschillende aanbieders te vergelijken, zodat u niet meer leent en betaalt dan nodig. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.