Trend doorbroken: aantal woningen met restschuld stabiel

Publicatie: 14-10-2014


Van de 4,3 miljoen koopwoningen stonden begin 2014 1,5 miljoen ‘onder water’. Dat is een op de drie huishoudens. Voor deze huiseigenaren dreigt een restschuld mochten ze nu hun huis willen verkopen. Hun hypotheekschuld is namelijk hoger dan de waarde van hun woning.

Risico op restschuld

Toch ziet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in deze cijfers een tot stilstand komen van een trend. Met 1,5 miljoen huishoudens met een mogelijke restschuld was het aantal begin 2014 ongeveer gelijk aan het aantal begin 2013. Het gaat hierbij vooral om mensen die hun huis vlak voor de crisis gekocht hebben. Nu de waarde van hun woning fors gedaald is ten opzichte van hun hypotheekschuld, hangt hen een restschuld boven het hoofd.

Lenen voor woning

Onder huiseigenaren jonger dan 45 jaar is het percentage met een woning ‘onder water’ 70%. Bij starters ligt het aantal met een huis waarvan de waarde lager is dan de hypotheekschuld nog hoger. Van de huiseigenaren tussen 25 en 30 jaar blijft 80% met een restschuld zitten wanneer ze hun woning nu verkopen. Dit is een groot verschil met huishoudens boven de 65 jaar. Van deze groep heeft 45% helemaal geen hypotheekschuld.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.