Onze klantbeoordeling

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

Klantbeoordeling 4.8 uit 5

085 - 760 89 89

Hoe variabel is de variabele rente?

Publicatie: 11-07-2013


Alle verstrekkers van doorlopende kredieten hanteren een variabele rente. Het is voor de kredietverstrekker immer vooraf moeilijk te voorspellen wat de looptijd van het krediet gaat zijn. Maar hoe moeten kredietverstrekkers die variabele rente nu bepalen?

Daar heeft het Financiële Klachteninstituut (Kifid) onlangs een uitspraak over gedaan.
De aanleiding is een klachtzaak tegen de Ribank over een doorlopend krediet dat is afgesloten bij de Ribank tegen een door de Ribank vast te stellen – variabele – rente, maar daar is niet bepaald op welke gronden de Ribank de rente kan wijzingen.

De Ribank had een consument in 2000 een doorlopend krediet verstrekt met een variabele rente van 9,4%. In 2008 liep de rente echter zo hoog op, dat de maandelijkse rentverplichting de overeengekomen maandelijkse termijnen overstegen. Er was dus geen ruimte meer om af te lossen. In 2009 ontstond hierdoor een achterstand bij de consument.

Het is de consument echter onduidelijk waarom de rente in 2008 zo hard oploopt, terwijl de marktrente in diezelfde periode daalt. Volgens de consument moet de rente van zijn krediet op enige wijze gekoppeld zijn aan de marktrente.

Referentierente
Het KIFiD deelt deze mening. De kredietovereenkomst blijft namelijk erg vaag over hoe de variabele rente bepaald wordt:

“Kredietnemer is over de bedragen, die hij op grond van deze overeenkomst schuldig zal zijn, aan Ribank een kredietvergoeding verschuldigd, waarvan de hoogte kan variëren.”

En ook de algemene voorwaarden bieden geen uitsluitsel:

“De rente, welke door de kredietgever aan kredietnemer over het debetsaldo in rekening wordt gebracht, kan door kredietgever worden aangepast. Wijzigingen van het rentepercentage zullen kenbaar gemaakt worden op het overzicht van kredietnemer.”

Het KIFiD concludeert dat er door deze omschrijving een lacune ontstaat, waardoor het voor de consument niet duidelijk is wanneer, hoeveel en waarom het rentepercentage wordt verhoogd.

Uitspraak
Ribank moet de driemaands Euribor in 2000 van het oorspronkelijke rentepercentage van 9,4% aftrekken om de risico-opslag te bepalen. Vervolgens moeten de rentes gedurende de looptijd opnieuw bepaald worden aan de hand van de actuele driemaands Euribor vermeerderd met de risico-opslag. Eventueel teveel betaalde rente moet aan de consument vergoedt worden.

Onze voordelen

 • Scherpste vaste rente vanaf 3,6%
 • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
 • U betaalt elke maand een vast bedrag
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: vrijdag 18 september

“Top geholpen ! Ze weten waar ze over praten.”

heer Baris

Bekijk alle 1042 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

5 sterren op Trustpilot

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

Veelgestelde vragen
 • Hoe snel wordt een lening uitbetaald na afsluiten?
  • Zodra de getekende offerte samen met de benodigde stukken retour is ontvangen via mijn NKC, wordt deze gecontroleerd en doorgestuurd naar de bank. Normaal gesproken duurt de verwerking bij de bank een, of hooguit 2 dagen...Lees meer
 • Hoeveel kan ik lenen?
  • Op deze vraag is niet een algemeen antwoord te geven; lenen is maatwerk. De hoogte van uw leenbedrag is afhankelijk van meerdere factoren zoals: •Leeftijd •Inkomen •Koophuis of huurwoning •BKR-codering, saldo lopende leningen •Hoogte van het leenbedrag Op onze pagina... Lees meer
 • Moet ik een boete betalen bij het oversluiten van mijn lening?
  • Voor het oversluiten van een doorlopend krediet geldt dat dit altijd boetevrij mag. Het is de geldverstrekker niet toegestaan om u een boete of andere vergoeding in rekening te brengen als u uw lening wilt oversluiten. Voor een persoonlijke lening geldt dat als u deze eerder wilt aflossen, de... Lees meer
 • Kan ik extra boetevrij aflossen, en zo ja, hoe kan ik dit doen?
  • U kunt uw lening altijd extra aflossen. Zowel bij een doorlopend krediet alsmede een persoonlijke lening kunt u dit via Nederlands Krediet Collectief altijd boetevrij doen. U kunt het in te lossen bedrag overmaken naar de geldverstrekker onder vermelding van uw contractnummer en uw naam. Het... Lees meer
 • Kan ik zelf de looptijd van mijn lening bepalen?
  • Binnen bepaalde kaders kunt u zelf bepalen wat de looptijd is voor uw lening. Bij een doorlopend krediet wordt de (theoretische) looptijd bepaald door het maandbedrag dat u wenst te betalen. Dat zal altijd minimaal 1% van de kredietlimiet of het saldo zijn. Hoe lager het maandbedrag, hoe langer de... Lees meer

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Prisma 17a
2495 AS Den Haag

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 3,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 50.000,- bedraagt € 59.449,- op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 495,41 en een rentetarief van 3,6%.