Resultaten BKR Monitor: Minder mensen hebben een betaalachterstand in Nederland

Publicatie: 18-07-2024


Recentelijk is de BKR Monitor Update over het eerste kwartaal van 2024 gepresenteerd, hierin worden cijfers gedeeld omtrent leningen en betalingsachterstanden van de Nederlandse bevolking. De jaarlijkse BKR Monitor biedt inzicht in de jaarcijfers van de afgelopen vijf jaar, terwijl de kwartaalupdate de kerncijfers van de laatste acht kwartalen belicht. Uit het nieuwste rapport van het tweede kwartaal blijkt dat de positieve trend in het aantal kredieten met achterstand wordt voortgezet, dit betekent dat steeds minder Nederlanders op een betalingsachterstand zitten.

7.000 minder Nederlanders op betalingsachterstand

De nieuwe kwartaalcijfers van het BKR laten zien dat het percentage kredieten met een achterstand stabiel blijft op 2,8%. Desondanks neemt het aantal mensen dat  een betaalachterstand heeft af van 413.000 naar 406.000, een afname van 7.000 leningen. Dit is een significante daling en toont aan dat steeds meer mensen hun financiële verplichtingen op tijd nakomen. Verder is ook het totale aantal kredieten licht afgenomen, dit komt voornamelijk door een daling in het aantal doorlopende kredieten. Deze kredietvorm wordt namelijk steeds minder vaak afgesloten.

Terwijl het aantal achterstanden afneemt volgens de laatste cijfers van het BKR, blijft er een groeiend aantal schulden buiten het zicht van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Populaire betaalde apps zoals Klarna zijn namelijk niet verplicht om hun betalingsachterstanden te delen. Deze apps bieden consumenten de mogelijkheid om aankopen op afbetaling te doen, maar rekenen hoge rentes als er te laat wordt betaald. Vooral jongeren maken steeds vaker gebruik van alternatieve financieringsmethoden zoals leningen bij DUO, verschillende abonnementsvormen, en financiële constructies zoals Buy Now Pay Later (BNPL).

BNPL apps onder de aandacht

Om de risico’s van BNPL apps zoals Klarna te verminderen zijn aanbieders van deze applicaties nu bezig om hun gedragscode aan te scherpen. Zij hebben aangegeven de vrijwillige registratie bij het BKR te onderzoeken, wat kan helpen om het aantal niet geregistreerde achterstanden te verminderen. Dit gebeurt in aanloop naar de implementatie van de herziene Europese Richtlijn Consumentenkrediet (CCD2). De Nederlandse Vereniging van Financieringsondernemingen (NVF) blijft bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en relevante ministeries aandringen op een gelijk speelveld voor alle vormen van financiering in Nederland.

Verantwoord financieren

Het Nederlands Krediet Collectief zet zich al jaren in voor verantwoord financieren. Dat men niet in lastige financiële situaties terecht kan komen staat hoog in het vaandel. Wij kijken altijd naar persoonlijke (financiële) situaties maar ook naar toekomstige ontwikkelingen op klantniveau. Wij dragen een actieve financiële zorgplicht voor onze klanten.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance





085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.