Huizenprijzen in Nederland blijven flink stijgen in 2de kwartaal

Publicatie: 12-07-2024


Het afgelopen kwartaal zijn huizenprijzen in Nederland weer harder gaan stijgen. Gemiddeld namen de woningprijzen met 7,2% toe ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Een bijzonder moment voor de woningmarkt, in de afgelopen 30 jaar hebben we namelijk slechts een enkele keer een vergelijkbare prijsstijging ervaren op de woningmarkt. Daarmee is de gemiddelde huisprijs voor een bestaande woning nu gestegen naar 468.000 euro, aldus de laatste cijfers van makelaarsorganisatie NVM

Door de stijging ligt de gemiddelde woningprijs nu ruim 13,5% hoger dan een jaar geleden. Daarmee is de dip op de woningmarkt, die vorig jaar plaatsvond, meer dan weggewerkt. De toename van prijzen is te danken aan onder andere inkomensstijgingen en daarmee goede financierbaarheid voor woningzoekers, zo ligt ook voorzitter van NVM Wonen Lana Gerssen toe, “De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument”.

De sterke stijging van prijzen in de woningmarkt is ook reden tot zorg. Het blijft namelijk lastig voor startende kopers om een huis te vinden binnen hun budget, en de stijging van prijzen kan mogelijk nog langer aanhouden wat verder druk zet op de consument, “De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument” aldus Lana Gerssen. 

Huis gekocht en op zoek naar meer financiele ruimte voor een verbouwing of verduurzaming van de woning? Een persoonlijke lening is vaak voordeliger dan een tweede hyptoheek! 

Overbieden steeds populairder

Woningzoekers moeten steeds vaker overbieden om een huis te kunnen kopen. Dat blijkt maar weer uit de cijfers van het afgelopen kwartaal. Ongeveer twee derde van de huizen zijn boven de vraagprijs verkocht, terwijl dat in het eerste kwartaal van 2024 ongeveer 50% van de huizen boven de vraagprijs werden verkocht. Naast dat de woningen steeds vaker voor een hoger bedrag worden verkocht, gebeurt dit ook steeds sneller. Waar het een jaar geleden gemiddeld 34 dagen duurde om een woning te verkopen betreft dit nu slechts 27 dagen. Huiszoekers moeten dus steeds sneller toeslaan om succesvol een woning te kunnen kopen. 

In het tweede kwartaal van dit jaar werden er 35.139 woningen verkocht. Daarnaast werden er ook een stuk meer huizen te koop aangeboden, ongeveer 41% meer dan in het eerste kwartaal. Dit is mogelijk te wijten aan het seizoenseffect, veel eigenaren verkopen hun woning graag rond de lenteperiode en voor de zomervakanties. 

Nieuwbouwmarkt groeit lichtelijk

Om de stijging van huisprijzen enigszins te dempen zijn ontwikkelaars druk bezig de nieuwbouwmarkt te herstellen. Volgens gegevens van NVM-makelaars werden er in het afgelopen kwartaal ongeveer 7.300 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is een kleine groei van 1% ten opzichte van het vorige kwartaal maar 70% meer dan een jaar geleden. Een positief teken dat de nieuwbouwmarkt aan het groeien is, toch is het nog niet genoeg om de toenemende woningvraag voldoende op te vangen. “We hebben meer woningen én de juiste woningen nodig.” licht Gerssen verder toe.

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance





085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.