Waarom gaat de rente op het consumptief krediet omhoog in 2023?

Publicatie: 15-02-2023


Consumenten met een leenwens krijgen te maken met rentestanden en de leennorm. Beide aspecten vormen een belangrijke basis voor de maximale leencapaciteit van een persoon of huishouden. Net als voorgaande jaren blijft de financiële markt veranderen, en dat heeft invloed op de rentetarieven voor consumptieve kredieten. 

Europese Centrale Bank (ECB) reageert op inflatie 

De hoogte van de rente van een consumptief krediet wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt. Als er veel vraag is naar leningen stijgt het rentetarief. Maar dat is niet het enige. Terwijl u geld leent van een bank, leent de bank op zijn beurt het geld weer van een grote centrale bank. Die bank heet de Europese Centrale Bank (ECB). Als de beleidsrente – de rente die de ECB vaststelt – hoger wordt, is het voor banken duurder om geld te lenen, en berekenen ze dit vervolgens door in de eigen rentetarieven. Dat voelt de consument uiteindelijk in de portemonnee. Dit jaar hebben we te maken met inflatie, waardoor de beleidsrente toeneemt. Zo hoopt de ECB een gezonde financiële situatie in Europa te stimuleren. Met als gevolg dat de rente voor het consumptief krediet eveneens stijgt. 

Strengere leennormen

De overheid kondigde eind vorig jaar aan dat de leennormen in 2023 strikter zouden worden. De leennorm is een tool, die wordt ingezet om te berekenen welk bedrag een leennemer minimaal over moet houden na het afsluiten van een financiering. Het NIBUD – de organisatie die de overheid adviseert – verwachte dat het voor huishoudens een uitdaging zou zijn het hoofd boven water te houden door alle prijsstijgingen. Dankzij een sterk koopkrachtplan van het kabinet is de schade minder groot dan het NIBUD voorspelde. Ondanks de aangescherpte leennorm kunnen consumenten in de meeste gevallen hetzelfde of zelfs iets meer lenen, zolang de rente niet te veel naar boven beweegt.  

Het Nederlands Krediet Collectief vergelijkt!

Gelukkig hoeft de moed u dus niet in de schoenen te zakken. Onderaan de streep kunt u met een gezonde financiële situatie gewoon verantwoord geld lenen voor een auto, verbouwing of een geheel nieuw interieur. Ondanks de rentestijging een financiering vinden die bij u past? Het Nederlands Krediet Collectief vergelijkt graag uitgebreid het leenaanbod voor u.

Wist u trouwens dat u de lening bij ons eenvoudig online afsluit in uw eigen beveiligde omgeving? Vraag hier een offerte aan en ontdek wat er allemaal mogelijk is.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.