Geld lenen in 2023: duurder of goedkoper?

Publicatie: 16-12-2022


Deze tijd van het jaar is voor de portemonnee van velen een uitdaging. Niet enkel vanwege de feestdagen, maar ook door alle economische veranderingen. Het Nederlands Krediet Collectief houdt de ontwikkelingen goed bij en informeert u graag over geld lenen in het nieuwe jaar.

Leenrente maakt naar verwachting flinke sprong

Kredietverstrekkers voorspellen dat het niet blijft bij de rentestijgingen van afgelopen jaar. De Europese Centrale Bank deed wat nodig was de inflatie een halt toe te roepen en paste rentetarieven naar boven aan. Met het gevolg dat met name de hypotheekrente trapsgewijs steeg en geld lenen voor een woning duurder werd.

De verwachting is dat de hypotheekrente ook in 2023 omhooggaat. Ditzelfde geldt voor zakelijk- en particulier lenen. De leenrente loopt iets achter op de hypotheekrente, waardoor de rentesprongen in een later stadium zichtbaar zijn. Geld lenen met een persoonlijke lening is op dit moment dus voordeliger dan een hypotheek. Wel is gemeten dat de rente voor zakelijke- en persoonlijke leningen afgelopen augustus met zo’n 1 á 2% gestegen is. Voor de eerste helft van 2023 wordt eenzelfde stijging voorspeld.

Aandacht voor maandlasten

De torenhoge inflatie heeft zijn weerslag op alle lagen van de bevolking. Sommige huishoudens hebben er minder last van, andere huishoudens worden gedwongen kritisch naar het uitgavenpatroon te kijken. Hoe u het ook wendt of keert: de dagelijkse dingen - zoals voedsel en energie - zijn voor iedereen duurder. U houdt maandelijks minder over, wat het belang van betaalbare maandlasten extra benadrukt. Het vergelijken van rentetarieven is daarom juist nu en volgend jaar broodnodig.

Besparen voor nu en in de toekomst

Geld lenen en een gezonde financiële situatie gaan samen. Sterker nog, geld lenen kan bij ons alleen mét een gezonde financiële situatie. Dat blijft in 2023 onveranderd. Als u reeds leningen heeft lopen – creditcardschulden en roodstand op uw betaalrekening meegeteld – is een financiële check aan te raden. Dit soort leningen zijn vaak ontzettend duur. Door deze leningen over te sluiten naar een andere leenvorm of kredietverstrekker is besparing binnen handbereik. Dit geldt overigens ook voor standaard leningen bij huisbanken en autofinancieringen met een duur tarief.

Het oversluiten van uw bestaande lening(en) levert u vrijwel meteen besparing op, maar er is nog een veel bestudeerde optie: besparen door verduurzaming. Verduurzamen is een populair leendoel, waarmee huiseigenaren besluiten geld te lenen om hun woning milieuvriendelijk te maken. Voorbeelden zijn het plaatsen van zonnepanelen, nieuwe kozijnen of zuinige ketels. Dit zijn erg interessante leendoelen in een tijd waarin de energieprijzen de pan uit rijzen. Een ander groot voordeel is dat de investering binnen enkele jaren terugverdiend wordt.

Geld lenen met een doel in 2023

Een financiering kan in 2023 prima verantwoord en voordelig worden afgesloten. Met het oog op de verder stijgende leenrentes is op de valreep nog een lening in 2022 afsluiten ook geen slecht idee. Hiermee volgt u eerdere klanten op, die vooral geld leenden voor een auto, verbouwing of de lening oversloten. In 2023 denkt het Nederlands Krediet Collectief ook een stijging te zien in leenaanvragen voor verduurzamingsmaatregelen. Geld lenen voor jouw leendoel? Het kan voordelig en verantwoord bij NKC. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.