Woningverbetering financieren: 55-plussers kiezen massaal voor hypotheek, maar is dit wel de beste keuze?

Publicatie: 28-06-2022


Een tekort aan levensloopbestendige woningen en de hoge huizenprijzen maken dat meer senioren besluiten in hun huidige woning te blijven wonen. Verbouwen lijkt in deze huizenmarkt voor hen de enige optie om de komende jaren als 55-plusser prettig te wonen. Om woningverbetering te financieren kiest deze groep mensen vaker voor een verhoging van de bestaande hypotheek of sluiten zij een hele nieuwe hypotheek af voor een verbouwing. De vraag is echter of dit met de stijgende rente de beste financieringsmogelijkheid is. 

Hypotheekaanvragen woningverbetering naar recordhoogte in eerste kwartaal

Dat minder senioren een nieuwe woning aankopen blijkt uit cijfers van De Hypotheker. In de eerste maanden van dit jaar ging het om een daling van hypotheekaanvragen voor een nieuwe koopwoning van een voorzichtige 4%. In de maanden april en mei werd het verschil beter zichtbaar. Er werden in deze periode 17% minder hypotheken aangevraagd door senioren voor een nieuw onderkomen dan in 2021.

In tegenstelling tot hypotheekaanvragen voor nieuwe woningen stegen de hypotheekaanvragen voor woningverbetering naar een recordhoogte onder 55-plussers. Het aantal aanvragen steeg dit kwartaal met 102% ten opzichte van dezelfde tijdsspannen vorig jaar. Met een stijging van 67% in de maanden april en mei van 2022 lijkt deze trend voorlopig nog niet voorbij te zijn.

Verbeteren van uw woning: hypotheek of persoonlijke lening?

Door de vergrijzing in Nederland zal het tekort aan levensloopbestendige woningen de komende jaren niet zomaar zijn opgelost. Uw woning verbouwen, zodat u er de komende jaren nog fijn woont, is geen gek idee. Bij de aankoop van een woning bent u (meestal) afhankelijk van een hypothecaire lening. Bij woningverbetering is dit niet zo. U kunt kiezen voor een hypotheek, maar dat is niet altijd de beste optie. Een persoonlijke (senioren) lening is eveneens prima inzetbaar om uw woonwensen te financieren en vaak voordeliger. Dit komt doordat:

  • De hypotheekrente in snel tempo stijgt. Door die stijging betaalt u mogelijk meer rente dan nodig en worden uw maandlasten hoger. De rente van de persoonlijke lening kent een minder snelle stijging. 
  • Er extra kosten verbonden zijn aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Van notariskosten tot taxatiekosten en kosten voor advies.

Daarnaast is een persoonlijke lening voor u als 55-plusser interessant, omdat u gebruik kunt maken van speciale seniorenvoorwaarden. Er wordt rekening gehouden met uw leeftijd en u kunt bij vrijwel alle kredietaanbieders extra aflossen. Hierdoor zit u minder lang aan een lening vast. 

Het Nederlands Krediet Collectief informeert u graag uitgebreid over uw financieringsmogelijkheden, zodat u weet wat u afsluit. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.