Huiseigenaren financieren hypotheekrenteaftrek zelf op termijn

Publicatie: 08-11-2021


Dat voorspelt Vereniging Eigen Huis na onderzoek. Eigen Huis vroeg het SEO Economisch Onderzoek het huidige renteaftrekstelsel te onderzoeken, rekening houdend met doorberekeningen en aannames over de renteontwikkeling en huizenprijzen. Zij stellen dat er breder gekeken dient te worden naar de discussie omtrent de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en dat huiseigenaren in de toekomst zelf de hypotheekrenteaftrek financieren. 

Huidig stelsel wordt evenwichtiger

Hypotheekrenteaftrek betekent dat een huiseigenaar de hypotheekrente die hij of zij betaalt mag aftrekken van de belasting en dus geld terugkrijgt. In de afgelopen jaren is de renteaftrek afgebouwd, waardoor huiseigenaren minder terugkrijgen en het de overheid jaarlijks minder geld kost. De afbouw en lage hypotheekrente zorgen er samen voor dat de rekening van de hypotheekrenteaftrek blijft dalen. Op dit moment trekt de overheid zo’n 6 miljard uit voor de renteaftrek, waar dit bedrag in 2010 op 10 miljard lag. 

De hypotheekrenteaftrek geldt voor maximaal 30 jaar. Aangezien de aftrek voor veel huiseigenaren vanaf 2031 ophoudt, betekent dit dat deze kostenpost voor de overheid vanaf 2042 vervalt. Het eigenwoningforfait loopt wel op, wat uiteindelijk resulteert in een positief saldo. Dat brengt het huidige stelsel meer in balans. Het ziet er naar uit dat oudere huizenbezitters, die de hypotheekrente hebben mogen aftrekken, en belasting betalen over het bezit van de woning, betalen voor de renteaftrek van starters. 

Hypotheekrenteaftrek belangrijk voor starters

Starters hebben over het algemeen baat bij de hypotheekrenteaftrek. Zij hebben vaak minder eigen middelen en een lager inkomen. Dankzij de renteaftrek krijgen zij een gedeelte terug van de belasting, waardoor ze hogere rentelasten kunnen dragen. Dit maakt dat er secuur gekeken moet worden naar de discussie over de fiscale behandeling van het woningbezit, zo vindt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis: “Het huidige systeem heeft ook veel goede eigenschappen, zoals voor starters. Gooi dat niet weg voordat je een beter alternatief hebt.”

Extra kosten? Financier voordelig naast je hypotheek met een persoonlijke lening

De bijkomende kosten bedragen ongeveer 3% van de koopsom bij een nieuwbouwhuis. Daaronder vallen bijvoorbeeld de opleveringskeuring, hypotheekakte of de borgtochtprovisie (als je NHG aanvraagt). Dit is een indicatie. De kosten kunnen per situatie verschillen. Ook andere additionele kosten kan je voordelig tegen de laagste vaste rente van Nederland financieren met een huiseigenaren persoonlijke lening

Meer informatie over financieringen, hypotheken en meer? Het Nederlands Krediet Collectief is uw financiële sparringpartner. Voor een verantwoorde en veilige manier van geld lenen voor huiseigenaren.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.