Tips bij het financieren van een elektrische auto

Publicatie: 14-04-2021


Elektrische auto’s zijn goed vertegenwoordigd op de weg. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een auto, die gedreven wordt door elektriciteit. En daar is de overheid maar al te blij mee.

Hoe meer elektrische auto’s op de weg, hoe beter voor het milieu. Ook geïnteresseerd in een elektrisch model? Wij hebben een aantal handige tips bij het financieren van een elektrische auto.

Tip 1: voor welke elektrische auto kiest u?

De populariteit van elektrische auto’s is terug te zien in de cijfers en op de weg. Merken als Tesla, Polestar en modellen als de Volkswagen ID.3 zijn het omkijken waard. Tesla blijft een grote favoriet en staat maar liefst twee keer in de lijst van meest voorkomende elektrische wagens in Nederland.

De Rijksoverheid meldt dat deze elektrische modellen momenteel het meest rondrijden: 

 1. Tesla Model 3 
 2. Mitsubishi Outlander 
 3. Tesla Model S
 4. Hyundai Kona
 5. Volvo V60 

Dit betekent overigens niet dat deze merken nu het meest verkocht worden. In februari 2021 gingen autoliefhebbers vooral voor de:

 1. Volvo XC40 (vanaf € 55.490)*
 2. Nissan Leaf (vanaf € 34.990)
 3. Renault Zoe (vanaf € 32.790)

*uit cijfers van ANWB

Welke elektrische auto wilt u en wat is de prijs hiervan? Dat is goed om te weten wanneer u een financiering aan gaat. 

Tip 2: de vorm van de financiering

Een elektrische auto financieren kan op diverse manieren. Met spaargeld, maar ook met een leasecontract, via een dealer of een lening. Zoek goed uit wat de financieringsvormen inhouden om een weloverwogen autolening te selecteren.

In het kort:

 • Een elektrische auto leasen: met een leasecontract rijdt u een spiksplinternieuwe elektrische auto in ruil voor een maandelijks bedrag. Hier bent u niet zelf verantwoordelijk voor wegenbelasting en onderhoudskosten. Dit betekent echter ook dat de elektrische auto niet uw eigendom is.
 • Een ‘koop nu, betaal later’ auto: een autodealer heeft met grote regelmaat leuke deals. Deals, waarbij u nu de auto koopt, maar er later voor betaalt. Dit soort deals bevatten echter een ongekend hoge rente, waardoor deze financieringsaanpak niet de voorkeur geniet.
 • Een elektrische auto bekostigen met een lening van uw thuisbank: dat is mogelijk. Houd er rekening mee dat u hiermee beperkt bent in de leenopties. De kans is groot dat u meer betaalt voor de auto dan nodig. Dit heeft mede te maken met een hogere rente, maar ook met dure huisvesting en dure adviseurs.
 • Geld lenen via een persoonlijke lening voor een elektrische auto: een persoonlijke lening is een leenvorm, die bekend staat om zekerheid. Leent u hier geld, dan bent u verzekerd van een vaste rente gedurende de hele looptijd.

Bij het Nederlands Krediet Collectief vergelijken we meerdere leningen, waardoor u altijd een leenvoorstel krijgt inclusief de laagste rente van Nederland. Én wij handelen alles online af en betaalt u niet mee aan dure adviseurs of kantoorpanden. Dat is wel zo voordelig. 

Tip 3: subsidies voor elektrische auto’s

De Rijksoverheid helpt graag een handje bij de aanschaf van een elektrische auto. Dit stimuleren ze door subsidies aan te bieden. Als u als particulier een elektrische personenauto koopt of least, kunt u in aanmerking komen voor de SEPP. Dit geldt voor zowel gebruikte als nieuwe elektrische auto’s.

De subsidiebedragen van 2021 voor auto’s, die aan de voorwaarden voldoen, zijn als volgt:

 • Gebruikte elektrische personenauto’s: € 2.000
 • Nieuwe elektrische personenauto’s: € 4.000

De voorwaarden die de overheid stelt aan het elektrische vervoersmiddel zijn:

 • De auto is 100% elektrisch met een actieradius van minimaal 120 km.
 • De oorspronkelijke nieuwprijs/catalogusprijs bevindt zich tussen de € 12.000 en € 45.000.
 • De elektrische auto is niet omgebouwd tot een elektrische auto, maar zo geproduceerd. 

 

Tip 4: bepaal de looptijd secuur

Indien u een autofinanciering aangaat om een welbefaamde Tesla of een gloednieuwe Polestar (het zustermerk van Volvo) te financieren, bepaal de looptijd dan zorgvuldig. Net als normale personenauto’s kennen elektrische auto’s een ‘houdbaarheidsdatum’, wat betekent dat de auto op een ogenblik ‘op’ is. Dan is het niet verstandig dat u nog betaalt voor de autofinanciering. 

Tip 5: verzeker uw elektrische auto 

U bent zo trots als een pauw op uw elektrische auto. Een deuk of diefstal van de auto, daar zit niemand op te wachten. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, dus is een goede verzekering essentieel. Verzeker uw – nieuwe - auto allrisk. Dit is niet alleen prettig om de schade te repareren, maar ook zodat u voldoende geld heeft om de autolening te blijven betalen. Is uw auto ouder dan 5 jaar dan is het minder zinvol om de auto allrisk te verzekeren.

Het voortraject van het afsluiten van de lening gaat op deze manier in ieder geval als een speer. Nu uw auto nog! Een persoonlijke lening afsluiten? Het Nederlands Krediet Collectief draagt zorg voor alles omtrent de lening!

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

 • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
 • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
 • U betaalt elke maand een vast bedrag
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.