Bij rentebepaling doorlopend krediet moet marktrente leidend zijn

Publicatie: 19-07-2020


Consumenten mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zal blijven met de relevante marktrente, zo heeft de geschillencommissie van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) onlangs geoordeeld. Goed nieuws voor consumenten. Maar zal deze uitspraak er ook voor zorgen dat de populariteit van het doorlopend krediet nog verder zal afnemen in het voordeel van een persoonlijke lening?

Een klant van ABN AMRO heeft in 2006 een zogenaamd Flexibel Krediet afgesloten met een kredietlimiet van 50.000 euro. Bij een dergelijk consumptief krediet is de rente flexibel. In 2018 werd deze lening omgezet in een ‘servicelening’ met een looptijd van twintig jaar. De klant is gaan klagen bij Kifid, omdat hij in zijn ogen werd opgezadeld met een te hoge rente. De marktrente was tussen 2010 en 2018 gedaald, maar de kredietvergoeding die hij maandelijks moest betalen, was niet gedaald. De klant is van mening dat hij 25.000 euro te veel heeft betaald.

Nu mag een bank het rentetarief eenzijdig wijzigen, maar er moet wel sprake zijn van transparantie. Een bank moet een consument voldoende inzicht geven in de factoren die de hoogte van de kredietvergoeding bepalen en op welke termijn dat gebeurt. Een consument mag verwachten dat de rente die hij of zij betaalt voor een doorlopend krediet in de pas blijft met de marktrente. Dit beperkt een bank dus in het gebruik van haar recht om de kredietvergoeding te wijzigen, aldus de Geschillencommissie. Een bank moet ervoor zorgen dat het verschil tussen de kredietvergoeding en de marktrente gedurende de looptijd van de lening niet wijzigt in het nadeel van de consument. In het geval van ABM AMRO was dit wel het geval en moet de bank het bedrag aan teveel betaalde rente terugbetalen.

Hier hebben we meteen een van de nadelen van het doorlopend krediet te pakken, namelijk dat de rente niet vaststaat en je als consument niet weet waar je aan toe bent. Voordat je het weet, betaal je elke maand te veel. Dit vraagt om meer transparantie van banken en meer doorvragen van consumenten als ze een lening afsluiten. Heb je momenteel een te dure huisbank lening en wil je deze oversluiten? Dan kan dit bij Nederlands Krediet Collectief. Daar weet je precies waar je aan toe bent als je een persoonlijke lening afsluit, en betaal je ook nog eens de laagste vaste rente van Nederland. Deze staat momenteel historisch laag, namelijk vanaf 3,6 %. Waarom meer betalen, als dit niet nodig is?

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.