Waarom stoppen banken met doorlopend krediet?

Publicatie: 29-01-2020


Het doorlopend krediet heeft zijn langste tijd gehad. De vraag is hoe lang banken deze leenvorm nog gaan aanbieden, nu ABN AMRO als eerste grote bank heeft besloten om te stoppen met het aanbieden van nieuwe doorlopende kredieten. Steeds meer banken kiezen voor een beperking van de opnametermijn, bijvoorbeeld tot maximaal twee of drie jaar. De persoonlijke lening wordt steeds populairder.

Een aflossingsvrij en doorlopend krediet zou niet meer aansluiten bij de wensen en ontwikkelingen van deze tijd. Toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stuurde daar al op aan. Sinds 1 mei 2019 heeft de Vereniging Financieringsondernemingen Nederland (VNF) de gedragscode voor kredietverlening aangepast naar een looptijd van maximaal vijftien jaar. Om deze termijn te behalen kiezen de meeste kredietverstrekkers ervoor de opnameperiode te beperken of om na een aantal jaar de kredietlimiet af te bouwen. Deze ontwikkeling ligt ook in lijn met het beleid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die zich steeds meer richt op verantwoorde kredietverlening. Zij wil voorkomen dat mensen in problematische schuldsituaties terecht komen.

Bij een doorlopend krediet is de kans groter dat iemand meer leent dan verstandig is, omdat je de afgeloste bedragen steeds opnieuw kunt opnemen. Het vereist de nodige discipline om te blijven aflossen en zo je schuld te verkleinen, met alle financiële gevolgen van dien. Toezichthouders geven de voorkeur aan leningen waarbij aflossen verplicht is, zoals bij de persoonlijke lening. Die kent doorgaans een vaste looptijd en een vaste rente en wordt vaak gebruikt om een grote aankoop te financieren, zoals een auto of voor de verbouwing van een koophuis. De vaste looptijd kan je goed laten aansluiten op de verwachte levensduur van het leendoel.

Voor veel mensen is het voordeliger om een doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. Zo kom je niet in de verleiding om steeds weer geld te lenen en vaak betaal je ook nog eens minder rente. Bij Nederlands Krediet Collectief is het mogelijk om dure leningen over te sluiten naar een voordelige persoonlijke lening met een veel lagere vaste rente, een kortere looptijd, fiscale voordelen zoals rente aftrek voor huiseigenaren en de mogelijkheid om ook op latere leeftijd nog geld te lenen. Daarbij is het sinds enkele jaren toegestaan om tussentijds boetevrij af te lossen.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.