Minister van Financiën maakt zich zorgen om onacceptabel hoog aantal betalingsachterstanden

Publicatie: 14-01-2020


Webwinkels verdienen goed geld aan klanten die ervoor kiezen om voor hun online aankopen gespreid te betalen, dit door de hoge rentes en afbetalingsboetes. Minister Hoekstra van Financiën heeft onlangs webwinkels en postorderbedrijven hierop aangesproken en roept ze op om de vele klanten met een betalingsachterstand aan te pakken. Hij is van mening dat het aantal mensen die iets kopen, achteraf betalen en betalingsachterstanden hebben ‘onacceptabel hoog’ is.

Een op de vijf mensen in Nederland met problematische schulden heeft ook een schuld bij een webwinkel of vergelijkbaar bedrijf. Het rentepercentage bij dit soort leningen kan oplopen tot wel 14 procent. Hoekstra vindt dat mensen beschermd moeten worden, met name kwetsbare consumenten, zodat schulden zich niet blijven opstapelen en hun financiële problemen steeds erger worden. Uit cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR) blijkt dat in 2017 bijna 34 procent van de klanten met een krediet een betalingsachterstand had. In 2019 was dat teruggebracht naar 26 procent: van de ruim 486.000 openstaande kredieten zit op bijna 127.000 een betalingsachterstand.

Bij ‘gespreid betalen’, ook wel verzendhuiskredieten of postorderkredieten genaamd, betaalt de consument een product in tenminste twee, maar vaak meer termijnen af. Veel webshops vragen hiervoor een rente van 14 % , wat erg hoog is. Hierdoor heb je te maken met een dure vorm van geld lenen, waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Het is veel voordeliger om je leningen over te sluiten naar een persoonlijke lening bij Nederlands Krediet Collectief, waardoor je aanzienlijk veel geld bespaart. Nederlands Krediet Collectief hanteert rentes vanaf 6,5%.

Ongemerkt komt het vaak voor dat mensen meerdere leningen naast elkaar hebben lopen. Hierbij gaat het niet alleen om kredieten bij postorderbedrijven en webwinkels, maar ook om leningen van creditcards en roodstanden. Het oversluiten van alle bestaande leningen is vrijwel altijd een voordeligere optie. Hierbij kan je kiezen voor het afsluiten van een persoonlijke lening. De minister heeft besloten om de waarschuwing ‘Geld lenen kost geld’ nog wet te hanteren. Hij wilde deze veranderen omdat die weinig impact had. Uit onderzoek blijkt echter dat het onwaarschijnlijk is dat een andere tekst meer effect heeft. Daarnaast wil Hoekstra het signaal laten bestaan dat lenen om spullen te kopen niet vanzelfsprekend is.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.