Renteaftrek restschuldfinanciering vervalt

Publicatie: 23-05-2017


De renteaftrek op restschuldfinancieringen komt te vervallen met ingang van 1 januari 2018. Dit is slecht nieuws voor huizenbezitters die hun restschuld willen financieren. De financiering van restschuld zorgt ervoor dat je toch kunt verhuizen ondanks dat je je huis hebt verkocht voor een prijs lager dan je hypotheekschuld. De renteaftrek van deze financiering maakt het extra goed mogelijk om de doorstroom op de huizenmarkt te houden. Met het wegvallen van de renteaftrek stijgen de netto lasten voor de consument met als gevolg een lager hypotheekbedrag voor een volgend huis.

Renteaftrek voor restschuldfinanciering

Het belastingvoordeel voor de consument met een restschuld was bedacht als ondersteunende maatregel tijdens de economische crisis. De einddatum van deze fiscale aftrek is 1 januari 2018. Tenzij het nog te vorm kabinet deze maatregel een definitief karakter geeft is het over een aantal maanden voorbij met de renteaftrek voor restschuldfinanciering.

Wat zijn de gevolgen?

Als de aftrek voor rentekosten wegvalt zijn de gevolgen voor huiseigenaren:

  • Netto maandlasten stijgen
  • Maximale hypotheekbedrag daalt. Met ingang van 1 januari 2018 daalt het maximale hypotheekbedrag van 101% naar 100% op basis van de woningwaarde.

Je restschuld financieren

Je restschuld, het negatieve verschil tussen de verkoopprijs van je huis en je hypotheekbedrag, kun je op de volgende manieren financieren:

  • Probeer de restschuld met de hypotheek op je nieuwe huis mee te financieren. Dit zal helaas niet in alle gevallen mogelijk zijn; je inkomen moet hoog genoeg zijn om het hypotheekbedrag verhoogd met het bedrag aan restschuld te kunnen dragen. En de nieuwe hypotheek moet ook binnen de huidige hypotheeknormen vallen
  • Financier de restschuld met een lening. Kies voor een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of ons hybride krediet.

Bij de persoonlijke lening staan de rente en looptijd vast. Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Op de einddatum van de lening is de restschuld volledig afbetaald.

Een doorlopend krediet heeft een variabele rente en looptijd. Je maandbedrag kan wisselen maar je hebt als voordeel dat je afgeloste bedragen weer op kunt nemen als je tussentijds een onverwachte grote uitgave hebt.

Ons hybride krediet combineert de beste eigenschappen van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Een deel van de lening heeft een vaste rente en dat deel los je af. Een ander deel heeft een variabele rente en geeft flexibiliteit doordat je afgeloste bedragen weer op kunt nemen tot het maximale kredietlimiet. Deze leenvorm biedt mogelijkheden tot het lenen van hoge bedragen tot €150.000 (dankzij risicospreiding voor de bank is een hoger leenbedrag mogelijk).

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.