Bijna 40% MBO-studenten heeft lening

Publicatie: 04-05-2015


Veel MBO-studenten lenen geld. Liefst 37% heeft een bepaalde vorm van een lening. Dat blijkt uit onderzoek door het Nibud. Sinds 2011 is de gemiddelde schuld van een lenende MBO’er bijna verviervoudigd, ontdekte de onderzoekers.

Wel of geen geld lenen?

Net als in 2011 werd MBO-studenten de vraag voorgelegd of ze geld lenen. Terwijl vier jaar geleden een op de zes studenten aangaf een lening te hebben, zegt nu een op de vijf te lenen. De gemiddelde schuld bedraagt €3.681. In 2011 was dat nog €1.265.

Ook rood staan is lening

Terwijl in het onderzoek van 2011 alleen gekeken werd naar geld lenen, werd in het recente onderzoek ook betalingsachterstanden en rood staan. 11% van de MBO-studenten staat rood, waarvan de helft meer dan €500. Inclusief rood staan en ook kopen op afbetaling, loopt het aantal studenten met een lening op tot 37%.

Verschil met en zonder lening

Op maandbasis geven studenten het meeste geld uit aan huur, boodschappen en studie. Ook rijlessen en verkeersboetes zijn grote kostenposten. Wat opvalt is dat studenten met een lening meer geld kwijt zijn aan abonnementen dan studenten zonder lening.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.