Kosten Koper NHG

U heeft een hypotheek via NHG, de Nationale Hypotheek Garantie, afgesloten. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om voor deze regeling in aanmerking te komen. Als u een woning koopt mag u een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag gelijk is aan de kostengrens of lager. Ook mag de koopsom of de marktwaarde van de woning niet hoger zijn dan de gemiddelde koopsom in Nederland. Hoe financiert u de kosten koper, alle bijkomende kosten bij de aankoop van een huis, die u moet betalen?

NHG hypotheek

U komt alleen voor een hypotheek met NHG in aanmerking als u voldoet aan alle voorwaarden en normen die NHG opgesteld heeft. Een NHG hypotheek is een hypotheek die op basis van uw situatie financieel verantwoord is. Dankzij de Nationale Hypotheek Garantie worden de financiële risico’s, die een koopwoning automatisch met zich meebrengt, beperkt. Consumenten met een NHG hebben een hypotheek die volledig aansluit op het inkomen. De hypotheeklasten zijn naast alle andere vaste lasten iedere maand goed op te brengen omdat er niet meer wordt geleend dan financieel verantwoord is.

Hypotheek zonder NHG

Als u een hypotheek afsluit zonder NHG kunt u een hoger bedrag lenen maar u valt dan niet onder een garantieregeling die wel van toepassing is bij NHG hypotheken. Advies geldt ook hier: leen nooit meer dan nodig zodat de lening, in dit geval een hypotheek, een verantwoorde lening is zodat u niet in de problemen komt bij veranderingen in uw persoonlijke of financiële situatie.

Kostengrens NHG

U kunt alleen een hypotheek afsluiten voor het bedrag wat gelijk is aan of lager is dan de kostengrens. Deze NHG kostengrens is vanaf 1 januari 2018 gekoppeld aan de gemiddelde koopsom van € 265.000 in Nederland vermeerderd met de maximale loan-to-value:

  • 101% van de marktwaarde als u geen energiebesparende voorzieningen treft. Dat betekent een kostengrens van € 267.650
  • 106% van de marktwaarde als u wel energiebesparende voorzieningen treft. Dat betekent een kostengrens van € 280.900. Deze extra financieringsruimte moet volledig worden besteed aan energiebesparende voorzieningen en mag niet worden gebruikt voor andere voorzieningen/kosten aan de woning

Kosten koper financieren

Als u in aanmerking wilt komen voor een NHG hypotheek heeft u geen mogelijkheid de kosten koper met de hypotheek mee te financieren vanwege de maximale kostengrens. Voor de financiering van de kosten koper sluiten steeds meer consumenten een consumptief krediet af met daarnaast een aanvullende lening voor eventuele verbouwingen aan de woning.

Fiscaal voordeel

Als u niet alleen een lening afsluit voor de financiering van de kosten koper maar ook voor een verbouwing aan de woning zijn de rentekosten van het deel voor de verbouwing fiscaal aftrekbaar. Een nieuwe keuken, badkamer, aanbouw of extra dakkapellen levert u belastingvoordeel. Eén grote persoonlijke lening voor meerdere leendoelen is voordeliger dan een aparte lening voor de kosten koper en voor een verbouwing. De rente op een hoger leenbedrag is lager dan de afzonderlijke rentes op een laag leenbedrag.

Lening met BKR codering 

U verkoopt uw huis voor een bedrag lager dan de afgesloten hypotheek: u heeft een restschuld en krijgt hierdoor een BKR codering op uw hypotheek. Is het mogelijk om een lening af te sluiten? Ja dat is mogelijk mits de restschuld volledig is ingelost door NHG en het restant hypotheek is kwijtgescholden. Als u ons een bewijs van goed betaalgedrag kunt overleggen, die u krijgt van uw hypotheekverstrekker, kunnen wij voor u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten bij onze partnerbanken.

Lenen met advies

De leningen die wij verstrekken zijn altijd verantwoorde leningen tegen lage rentes en gunstige voorwaarden. Leningen die volledig aansluiten op uw situatie. U betaalt voor het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet geen extra kosten (voor advies en afsluiten).

Onze kredietspecialisten kunnen u vooraf uitgebreid adviseren over uw mogelijkheden voor de financiering van uw kosten koper in combinatie met een NHG hypotheek. Uiteraard kunt u ook vrijblijvend en kosteloos een offerte aanvragen voor de lening van uw keuze zodat u ziet welke mogelijkheden u heeft. 

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: maandag 22 januari

“Zeer klantvriendelijk en klantgericht. Ben zeer goed geholpen bedankt voor jullie fantastische werk!”

heer Rahman Panah

Bekijk alle 233 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 9.2

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden in onze kennisbank. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

085 - 760 89 89

Onze specialisten

Nederlands Krediet Collectief
Ons team staat voor u klaar

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Prisma 17a
2495 AS Den Haag

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

Back to top