Tips voor persoonlijk lenen

25-02-2019

Hoe zit het met vroegtijdig je lening aflossen?

Heb je een persoonlijke lening en wil je je lening vervroegd aflossen? 

Lees dan dit blog met tips en trics waar je op moet letten als je je lening vroegtijdig wilt aflossen. 

Vervoegd aflossen persoonlijke lening

Heb je een persoonlijke lening afgesloten voor een bedrag lager dan €40.000? Dan heb je wettelijk het recht om je lening vervroegd af te lossen. Heb je een persoonlijke lening boven €40.000, afgesloten, dan bepaalt de leenovereenkomst of (en in welke mate) je vervroegd af kunt lossen.

Als je vervroegd aflost, lopen banken een deel van de rente mis. Daarom zijn aan vervroegd aflossen vaak kosten verbonden.  Check daarom van tevoren de voorwaarden van je leenovereenkomst om boetes te voorkomen. 

Zo werkt vervroegd aflossen

Bij de meeste aanbieders kun je geheel online berekenen wat vervroegd aflossen betekent voor de gekozen lening. Je ziet de restantschuld, de verwachte nieuwe einddatum, een indicatie van je nieuwe maandbedrag en eventueel de vergoedingsrente.

Vervolgens kun je de gewenste aanpassingen online gaan doorvoeren en aflossen. De aflossing wordt meestal binnen 24 uur verwerkt. 

Voordelen van vervroegd aflossen

Een voordeel van extra aflossen op een persoonlijke lening is dat de totale kredietvergoeding omlaag gaat. Daarnaast is je openstaande schuld bij de bank lager. Is je extra aflossing groter dan het maandbedrag, dan wordt de looptijd van de lening verkort. 

Bij een persoonlijke lening staat normaal de rente en looptijd vast, dus je weet altijd van tevoren je maand termijn. 

Ook op je doorlopend krediet kan je extra aflossen. Door extra af te lossen betaal je je lening eerder terug. Met een doorlopend krediet kan je gedurende de gehele looptijd extra krediet aflossen. Net als bij een persoonlijke lening gaan ook de maandlasten bij een doorlopend krediet omlaag wanneer je extra aflost. Bijkomend voordeel is dat je het extra afgeloste bedrag weer kan opnemen wanneer je wilt. 

Extra afgelost… en wat dan? 

Nadat je extra hebt afgelost, zie je op het overzicht van je lening dat de uitstaande schuld is verlaagd door de vroegtijdige extra aflossing. Vanaf dat moment betaal je dus alleen rente over de nieuwe, lagere schuld en ben je eerder klaar met aflossen.

Veelgestelde vragen over vervroegd aflossen 

Wat gebeurt er als ik mijn lening vroegtijdig aflos in de volgende situaties:

Ik wil mijn huidige lening aflossen en nieuwe lening afsluiten

Je zegt je huidige lening op als je je lening volledig hebt afgelost. Je BKR-registratie wordt dan afgemeld Je vraagt vervolgens een nieuwe lening aan bij een kredietverstrekker naar je keuze en dan start er een nieuwe leningsaanvraag. Op basis van je persoonlijke situatie wordt gekeken of het maximale leenbedrag dat je wilt lenen verantwoord is. 

- Ik wil een persoonlijke lening vervroegd aflossen naast mijn hypotheek

Je zegt je huidige lening op als je je lening volledig hebt afgelost. Je BKR-registratie wordt dan afgemeld. Daarmee vervalt dan ook meteen je fiscale voordeel. 

Wil je je lening herfinancieren in je hypotheek?

Kies je ervoor om je lening opnieuw te financieren in je hypotheek, besef dan wel dat je deze schuld ook moet aflossen. Bij een persoonlijke lening ben je na een paar jaar van je schuld af, omdat je naast rente ook aflossing betaalt. Neem je een persoonlijke lening mee in je hypotheek, dan is het slim om ook af te lossen. Anders verschuif je de uitgave naar de toekomst. Je betaalt nu minder rente, maar doordat je schuld hoger wordt en langer doorloopt, blijf je wel langer betalen aan je schuld.

Wat gebeurt er met mijn maandbedrag als ik vervroegd aflos?

Het maandbedrag van je lening daalt indien je een doorlopend krediet hebt. Het maandbedrag bestaat standaard uit rente en aflossing. De maandelijkse aflossing wijzigt niet door de vervroegde aflossing, maar de maandelijkse rente wel. De restant hoofdsom wordt namelijk lager door de vervroegde aflossing. En over deze restantschuld wordt de rente berekend.

Waarom wijzigt mijn maandelijkse aflossing niet?

Via online vervroegd aflossen wordt de looptijd van de lening korter. De maandelijkse aflossingen blijven gelijk. Je bent hierdoor eerder klaar met afbetalen en je bent minder rente verschuldigd. Wil je liever het maandelijkse aflosbedrag verlagen, neem dan contact met ons op. 

 

Bereken je besparing

blog-100

Tips voor persoonlijk lenen

04-06-2019

Caravan financieren: welke opties zijn er?

blog-56_1

Tips voor persoonlijk lenen

06-05-2019

Waarom geld lenen?

Actuele rente

Rentestand per vrijdag 12 juli

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.