Rente tips

04-12-2014

Hoe zit het met… rente ontwikkeling?

Sommige mensen vermijden ze, anderen verslinden ze van begin tot eind: het financieel katern van de krant. Het kan om verschillende redenen waardevol zijn de ontwikkelingen op de geldmarkt te volgen. Bijvoorbeeld voor mensen die beleggen of geld lenen. Enige financiële kennis kan voorkomen dat u voor onaangename verrassingen komt te staan. Hoe wordt bijvoorbeeld de rente van een lening bepaald?

Geld lenen? Rente en marktrente

Het rentepercentage van een lening bestaat uit een basisvergoeding en een opslag. De basisvergoeding is de rente die een bank of kredietverstrekker zelf betaalt voor het geld lenen en wordt bepaald op basis van de marktrente. Hoe meer vraag naar geld lenen, hoe hogere de marktrente. Willen minder mensen geld lenen? Dan daalt de marktrente. Vervolgens stijgt of daalt de rente die u betaalt voor uw lening met de marktrente.

Rente = basisvergoeding + opslag

Het opslag-deel van de rente die u betaalt voor uw lening is een combinatie van de volgende factoren:

  • Uw leenbedrag: hoe meer u leent, des te lager uw rente.
  • Het debiteurenrisico: de bank houdt altijd rekening met het risico dat de kredietnemer de lening niet terugbetaalt. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rentepercentage zal zijn.
  • De looptijd van uw lening: een lening met een lange rentevaste periode is duurder dan een krediet met een korte rentevaste looptijd.
  • Een eventueel onderpand: als eigenaar van een koopwoning kunt u vaak geld lenen tegen een lager rentetarief.
  • Kosten: de kosten die een bank of kredietverstrekker maakt, worden doorberekend in het rentetarief. Denk aan marketing-, personeels- en kantoorkosten.

Geldmarktrente en kapitaalmarktrente

Om een inschatting te maken van de rente ontwikkeling van uw lening, is het goed de geld- en kapitaalmarktrente in de gaten te houden. De geldmarktrente is de korte termijn rente met een looptijd van minder dan twee jaar. Deze rente wordt beïnvloed door de tarieven waartegen een groot aantal Europese banken elkaar geld lenen. Leningen met een rentevaste periode van meer dan twee jaar, volgen vaak de kapitaalmarktrente. De basis voor deze rente zijn de staatsleningen.

Rente ontwikkeling doorlopend krediet

Zeker wanneer uw een doorlopend krediet heeft of wilt afsluiten, heeft u te maken met de rente ontwikkeling. De rente van een doorlopend krediet is variabel en kan dus fluctueren. Door de rente ontwikkelingen op de geldmarkt in de gaten te houden, kunt u een indicatie maken van uw toekomstige rentekosten.

Geld lenen met advies over rente

De kredietadviseurs van Nederland Leent kunnen u meer vertellen over rente, een doorlopend krediet en bijbehorende rente ontwikkelingen. Wij denken graag met u mee! Vraag direct een offerte aan.

Actuele rente

Rentestand per woensdag 17 april

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.