Onze klantbeoordeling

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

Klantbeoordeling 4.8 uit 5

085 - 760 89 89

Rente tips

04-12-2014

Hoe zit het met… rente ontwikkeling?

Sommige mensen vermijden ze, anderen verslinden ze van begin tot eind: het financieel katern van de krant. Het kan om verschillende redenen waardevol zijn de ontwikkelingen op de geldmarkt te volgen. Bijvoorbeeld voor mensen die beleggen of geld lenen. Enige financiële kennis kan voorkomen dat u voor onaangename verrassingen komt te staan. Hoe wordt bijvoorbeeld de rente van een lening bepaald?

Geld lenen? Rente en marktrente

Het rentepercentage van een lening bestaat uit een basisvergoeding en een opslag. De basisvergoeding is de rente die een bank of kredietverstrekker zelf betaalt voor het geld lenen en wordt bepaald op basis van de marktrente. Hoe meer vraag naar geld lenen, hoe hogere de marktrente. Willen minder mensen geld lenen? Dan daalt de marktrente. Vervolgens stijgt of daalt de rente die u betaalt voor uw lening met de marktrente.

Rente = basisvergoeding + opslag

Het opslag-deel van de rente die u betaalt voor uw lening is een combinatie van de volgende factoren:

 • Uw leenbedrag: hoe meer u leent, des te lager uw rente.
 • Het debiteurenrisico: de bank houdt altijd rekening met het risico dat de kredietnemer de lening niet terugbetaalt. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rentepercentage zal zijn.
 • De looptijd van uw lening: een lening met een lange rentevaste periode is duurder dan een krediet met een korte rentevaste looptijd.
 • Een eventueel onderpand: als eigenaar van een koopwoning kunt u vaak geld lenen tegen een lager rentetarief.
 • Kosten: de kosten die een bank of kredietverstrekker maakt, worden doorberekend in het rentetarief. Denk aan marketing-, personeels- en kantoorkosten.

Geldmarktrente en kapitaalmarktrente

Om een inschatting te maken van de rente ontwikkeling van uw lening, is het goed de geld- en kapitaalmarktrente in de gaten te houden. De geldmarktrente is de korte termijn rente met een looptijd van minder dan twee jaar. Deze rente wordt beïnvloed door de tarieven waartegen een groot aantal Europese banken elkaar geld lenen. Leningen met een rentevaste periode van meer dan twee jaar, volgen vaak de kapitaalmarktrente. De basis voor deze rente zijn de staatsleningen.

Rente ontwikkeling doorlopend krediet

Zeker wanneer uw een doorlopend krediet heeft of wilt afsluiten, heeft u te maken met de rente ontwikkeling. De rente van een doorlopend krediet is variabel en kan dus fluctueren. Door de rente ontwikkelingen op de geldmarkt in de gaten te houden, kunt u een indicatie maken van uw toekomstige rentekosten.

Geld lenen met advies over rente

De kredietadviseurs van Nederland Leent kunnen u meer vertellen over rente, een doorlopend krediet en bijbehorende rente ontwikkelingen. Wij denken graag met u mee! Vraag direct een offerte aan.

blog-68

Rente tips

04-06-2019

Rente vergelijken loont!

blog-30_1

Rente tips

17-04-2019

Tips voor rente

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: vrijdag 18 september

“Top geholpen ! Ze weten waar ze over praten.”

heer Baris

Bekijk alle 1042 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

5 sterren op Trustpilot

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

Veelgestelde vragen
 • Hoe snel wordt een lening uitbetaald na afsluiten?
  • Zodra de getekende offerte samen met de benodigde stukken retour is ontvangen via mijn NKC, wordt deze gecontroleerd en doorgestuurd naar de bank. Normaal gesproken duurt de verwerking bij de bank een, of hooguit 2 dagen...Lees meer
 • Hoeveel kan ik lenen?
  • Op deze vraag is niet een algemeen antwoord te geven; lenen is maatwerk. De hoogte van uw leenbedrag is afhankelijk van meerdere factoren zoals: •Leeftijd •Inkomen •Koophuis of huurwoning •BKR-codering, saldo lopende leningen •Hoogte van het leenbedrag Op onze pagina... Lees meer
 • Moet ik een boete betalen bij het oversluiten van mijn lening?
  • Voor het oversluiten van een doorlopend krediet geldt dat dit altijd boetevrij mag. Het is de geldverstrekker niet toegestaan om u een boete of andere vergoeding in rekening te brengen als u uw lening wilt oversluiten. Voor een persoonlijke lening geldt dat als u deze eerder wilt aflossen, de... Lees meer
 • Kan ik extra boetevrij aflossen, en zo ja, hoe kan ik dit doen?
  • U kunt uw lening altijd extra aflossen. Zowel bij een doorlopend krediet alsmede een persoonlijke lening kunt u dit via Nederlands Krediet Collectief altijd boetevrij doen. U kunt het in te lossen bedrag overmaken naar de geldverstrekker onder vermelding van uw contractnummer en uw naam. Het... Lees meer
 • Kan ik zelf de looptijd van mijn lening bepalen?
  • Binnen bepaalde kaders kunt u zelf bepalen wat de looptijd is voor uw lening. Bij een doorlopend krediet wordt de (theoretische) looptijd bepaald door het maandbedrag dat u wenst te betalen. Dat zal altijd minimaal 1% van de kredietlimiet of het saldo zijn. Hoe lager het maandbedrag, hoe langer de... Lees meer

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Prisma 17a
2495 AS Den Haag

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 3,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 50.000,- bedraagt € 59.449,- op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 495,41 en een rentetarief van 3,6%.