Blog

19-09-2024

Persoonlijke lening versus hypotheekverhoging: Wat kiest u?

Bij het kopen van een eigen woning, het verbouwen van uw thuis of verduurzamen is vaak financiering nodig. Een van de meest gebruikelijke financieringsmogelijkheden is via de hypotheek, zo kunt u de overwaarde van uw woning gebruiken om meer kapitaal te verzamelen om bijvoorbeeld uw zonnepanelen te financieren. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw hypotheekvoorwaarden kunnen de leenkosten relatief hoog oplopen. In dat geval kan het interessant zijn om juist een persoonlijke lening te gebruiken voor de financiering van uw verbouwing. 

Ontdek de voor- en nadelen van een persoonlijke lening en een hypotheekverhoging en leer hoe u een lening kunt afsluiten om aan uw financieringsbehoeften te voldoen. 

Afwegen van uw opties

U kunt gebruik maken van verschillende financieringsopties, afhankelijk van uw situatie. Wanneer u al een woning in bezit heeft en u deze heeft aangeschaft met een hypotheek kunt u de overwaarde van uw woning inzetten om extra geld via uw hypotheek te lenen. Overwaarde is de extra waarde die uw huis heeft ten opzichte van de openstaande hypotheek. Over het algemeen leent u in deze vorm bij onder dezelfde voorwaarde van uw hypotheek, erg makkelijk en potentieel voordeliger afhankelijk van uw hypotheekvoorwaarden. 

Een persoonlijke lening is een andere erg populaire leenvorm waarbij u geniet van veel duidelijkheid en flexibiliteit. Bij deze lening spreekt u van tevoren een vaste looptijd en rente tarief af, hierdoor weet u financieel gezien precies wat u kunt verwachten. Daarnaast kunt u bij een persoonlijke lening geheel boetevrij aflossen of bijlenen tot aan het maximale leenbedrag. 

Bij beide leningen kunt u kiezen uit een breed scala aan kredietverstrekkers. Om te zorgen dat uw lening voldoet aan uw wensen is het verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan en verschillende leningen met elkaar te vergelijken om een weloverwogen beslissing te kunnen maken. 

Voordelen van elke financieringsvorm

Om een keuze te kunnen maken tussen het verhogen van uw hypotheek of een persoonlijke lening is het handig om beide scenario’s met elkaar te vergelijken. Het verhogen van uw hypotheek is alleen mogelijk wanneer er overwaarde is op uw woning of in speciale gevallen, zoals als het gaat om het verduurzamen van uw woning. In het laatste geval maken banken het vaak mogelijk om meer te lenen. Het nadeel van het verhogen van uw hypotheek is dat u minder flexibel bent in de voorwaarden, u bent over het algemeen verplicht om dezelfde looptijd te volgen waardoor de totale leenkosten hoog op kunnen lopen. Hypotheken hebben namelijk gebruikelijk een 30 jarige looptijd. Daarnaast bent u minder flexibel omdat een hypotheek vaak een boete hanteert op vroegtijdig aflossen. Het voordeel van het gebruiken van een hypotheekverhoging is dat u kunt aansluiten op uw bestaande hypotheek en relatief veel kapitaal kan vergaren als uw overwaarde groot is. 

Een persoonlijke lening heeft over het algemeen lagere totale leenkosten doordat de looptijd lager is. Daarnaast bent u een stuk flexibeler omdat u boetevrij kunt aflossen of meer kunt bijlenen tot aan uw maximale leenbedrag. Hierdoor kunt u goed omgaan met onverwachte hogere kosten. 

Maak een geïnformeerde beslissing

Om een weloverwogen beslissing te maken welke persoonlijke leningen bij u passen is het handig om verschillende opties met elkaar te vergelijken. Met de vergelijkingstool van het Nederlands Krediet Collectief kunt u eenvoudig verschillende leningen met elkaar vergelijken en een lening kiezen die bij u past. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance





085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.