Blog

26-02-2024

Leningen en belastingvoordelen: Profiteer van deze 5 fiscale aftrekposten

Wanneer je overweegt om een lening te nemen, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je eigen koopwoning, kan het soms verwarrend zijn om een goed beeld te hebben van de impact op je financiën. Afhankelijk van de soort lening en het gebruik kun je gebruik maken van verschillende fiscale aftrekposten. 

In deze blog meer over de afwegingen die je kunt maken voor het afsluiten van een lening en hoe je optimaal kunt profiteren van verschillende fiscale voordelen. 

Fiscale voordelen van leningen en renteaftrek

Als je een lening start is het duidelijk wat je maandelijkse kosten zullen zijn. In het geval van een persoonlijke lening betaal je een vast maandelijks bedrag en is je looptijd gedefinieerd, hierdoor weet je goed waar je aan toe bent. Echter, is het misschien soms lastiger om een beeld te krijgen van de verschillende fiscale voordelen die je uit je lening kunt halen. Welke voordelen voor jou relevant zijn hangt af van de soort lening, je persoonlijke situatie en waarvoor je de lening gebruikt. 

Vijf belangrijke fiscale aftrekposten bij leningen

Er zijn meerdere manieren om je lening te gebruiken voor een fiscale aftrekpost. Lees hier meer over vijf verschillende manieren om een fiscaal voordeel uit je lening te verkrijgen. 

Persoonlijke lening voor je eigen woning

Het aftrekken van rente in box 1 is een aantrekkelijke manier om je belasting kosten te verminderen. In het geval van een persoonlijke lening voor je koophuis mag je de rentekosten aftrekken in box 1, waarin je inkomsten uit werk en woning worden belast. Let wel op, deze fiscale aftrekpost is alleen mogelijk als je geld leent om de aankoop, verbouwing, verduurzaming of onderhoud van je eigen woning te financieren. Daarnaast is de rente alleen aftrekbaar als de woning je hoofdverblijf betreft. 

Belastingvoordeel in Box 3

In het geval je een lening afsluit die verband houdt met je woning, dan kun je rekenen op belastingvoordeel in box 3. In deze box wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast maar zijn de schulden aftrekbaar van het belastbaar vermogen. Je lening kun je aftrekken van je vermogen, en kun je significant besparen op je vermogensbelasting. 

Afsluiten van een groene lening

Een lening die specifiek gebruikt wordt voor het verduurzamen van je woning wordt ook wel een groene lening genoemd. Deze lening is in de meeste gevallen volledig aftrekbaar van box 1. 

Aanschaffen van een tweede huis

Wanneer je een tweede huis aanschaft, bijvoorbeeld een vakantiewoning, kun je ook gebruikmaken van een fiscaal voordeel in box 3. Het tweede huis zorgt er namelijk voor dat je eigen vermogen significant lager is, hierdoor betaal je minder vermogensbelasting. 

Roodstand op je betaalrekening

Wanneer je een lening afsluit kun je negatief staan op je eigen betaalrekening. Ook in dat geval kun je je roodstand aftrekken van je vermogen waardoor je minder belasting betaalt in box 3. Let wel op, je fiscaal voordeel begint pas effect te hebben als je eigen vermogen groter is dan minimale vrijstelling,

Hoe te profiteren van belastingvoordelen bij leningen

Om te kunnen profiteren van de belastingvoordelen bij je lening dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van renteaftrek in box 1 is het een voorwaarde dat de lening gebruikt wordt voor uw koophuis. Denk aan het financieren van zonnepanelen of de aankoop van je eerste woning. Als je vervolgens de lening hebt aangevraagd kun je bij je jaarlijkse belastingaangifte de totaal betaalde rente voor dat jaar invoeren bij je aftrekposten. 

 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.