Blog

10-01-2022

Wat zijn de gevolgen van schulden op je hypotheek?

Een huis is misschien wel de grootste aankoop in uw leven. Deze aankoop gaat negen van de tien keer gepaard met een hypotheek. Maar wat betekent het voor de hoogte van een hypothecaire lening of überhaupt het rondkrijgen van een hypotheek als u schulden heeft? Het Nederlands Krediet Collectief informeert u over de gevolgen van schulden op een hypotheek. 

Schulden en een hypotheek afsluiten

Een hypotheekverstrekker toetst of u een hypotheek kan dragen aan de hand van een aantal criteria. Voldoende inkomen is zo’n belangrijk criteria. Ook wordt er gekeken of u een BKR-registratie heeft. Alle leningen die u afsluit, worden bij het BKR geregistreerd, zodat kredietverstrekkers inzicht hebben in uw financiële gezondheid.    

Als u een negatieve BKR-registratie heeft, betekent dit dat u achterstanden heeft (gehad). Doorgaans wordt er dan geen hypotheek verstrekt, omdat u naar verwachting niet genoeg bestedingsruimte heeft om deze kostenpost te betalen. Bij een positieve BKR-registratie is dat een ander verhaal.

Hoogte van de hypotheek

Een positieve registratie wil zeggen dat u wel een lening heeft (gehad), maar u geen betalingsachterstand heeft. De hypotheekverstrekker vertrouwt erop dat u de schuld tijdig aflost, maar neemt het wel mee in de berekening van de hypothecaire lening. Logisch, het bedrag dat u periodiek terugbetaalt voor de lening, heeft u niet meer te besteden aan de woning. 

Niet elke lening staat geregistreerd bij het BKR, zoals een onderhandse lening bij familie of een lening bij DUO. In de afschriften, die u inlevert bij het goedkeuren van de hypotheek, komen deze hoogstwaarschijnlijk wel terug. Deze leningen hebben gewoon invloed op de hoogte van de hypotheek. Ook als de hypotheekverstrekker er niet zelf mee komt, is het verstandig dit te melden om latere financiële problemen te ondervangen.

Invloed van schulden op de hypothecaire lening

Naast bekende leningen als persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en studieschulden, moet u ook rekening houden met andere vormen van schuld: roodstand op uw betaalrekening (lees hier meer over de gevolgen van roodstand met je bankrekening), creditcardschulden en kopen op afbetaling hebben eveneens gevolgen voor uw hypotheek. Hierbij gaat men uit van de bestedingslimiet, dus niet alleen als u daadwerkelijk rood staat of het geld heeft opgenomen.

In het algemeen rekent een bank met 2% van het leenbedrag van een krediet of andere leenvorm. Dit wordt afgetrokken van wat u maandelijks kunt lenen voor de hypotheek. Bij een studieschuld ligt dat anders. Geldverstrekkers rekenen met 0,45% en 0,75%. Schulden afkomstig van vóór juli 2015 wegen zwaarder. 

Verantwoord lenen naast je hypotheek? Dat kan bij het Nederlands Krediet Collectief. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.