Blog

16-11-2021

Gevolgen van rood staan op uw bankrekening

Het kan gebeuren: de maand is nog niet voorbij, maar uw salaris is zo goed als op. Er vallen nog rekeningen op de mat, die u graag zo spoedig mogelijk wilt betalen of er staat een aankoop op de planning, die niet kan wachten. Dan is roodstaan op uw betaalrekening een optie om de financiële ruimte te creëren die u nodig heeft. Maar wat zijn de gevolgen van roodstand op uw bankrekening?

Roodstand is een tijdelijke oplossing

Er is geen man overboord als u bij hoge nood, of voor een korte tijd, gebruik maakt van rood staan. Bijvoorbeeld als er een onverwachte kostenpost opduikt. Roodstand is bedoeld als tijdelijke oplossing. Tijdelijk, want de rente die wordt gerekend voor rood staan is vaak erg hoog, oplopend tot zo’n 10%. 

Als u een spaarpotje heeft, is het aan te raden geld van uw spaarrekening over te boeken om de onverwachte kosten of broodnodige aankoop te financieren. De rente, die u betaalt over roodstand is hoog, in tegenstelling tot de rente die u ontvangt over uw spaargeld. 

Hoge rente en BKR-registratie

Staat u gedurende een lange periode rood op uw betaalrekening, dan betaalt u hoge kosten. Daarnaast registreert een bank het krediet – roodstand is een manier van geld lenen - bij het Bureau Krediet Registratie. Dit gebeurt bij kredieten van meer dan €250 met een looptijd van een maand of langer en dit kan gevolgen hebben voor het afsluiten van andere financieringen. Denk aan een hypotheek voor een eigen woning. Roodstand is dus niet altijd zonder gevolgen. 

Een financiering voor een langere periode

Kleuren de cijfers op uw rekening al lange tijd rood? Of komt er binnenkort een uitgave aan, waardoor u roodstand riskeert? Dan is het de vraag of roodstand, waar u bijna 10% rente over betaalt, de meest voordelige financieringsmogelijkheid is. 

Met een persoonlijke lening creëert u namelijk eveneens financiële ruimte, maar dan tegen een rente die een stuk lager ligt. V.a. 6,6%. Het verschil in rente is gunstig voor uw portemonnee. Net als de vaste voorwaarden van dit type lening. U leent verantwoord geld tegen een vast laag rentetarief en een vaste looptijd, waardoor de lening behapbaar is. 

Nieuwsgierig of u roodstand weg kunt werken door te kiezen voor een persoonlijke lening? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. De kredietspecialisten van het Nederlands Krediet Collectief informeren u over wat passend is binnen uw persoonlijke, financiële situatie.  

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.