Goedenavond, start met berekenen en ontvang direct het beste aanbod!

Volledig digitale werkwijze en een offerte binnen 24 uur

Meest complete aanbod van leningen met laagste rentegarantie

Wij scoren een 9.7 uit 10 op klantenvertellen.nl

Welke toeslagen tellen mee voor mijn toetsingsinkomen?

De invloed van toeslagen op uw toetsingsinkomen

Wat is een toetsingsinkomen?

Het toetsingsinkomen is het bruto inkomen dat u (en uw partner) verdient in een jaar. Het verzamelinkomen noemen we het ook wel. Dit inkomen wordt meegenomen bij de berekening van uw toeslagen. Als u belastingaangifte heeft gedaan, kunt u uw toetsingsinkomen terugvinden in uw definitieve aanslag: het verzamelinkomen. Of kijk naar het loon op uw jaaropgaaf. Het gaat hier om het bedrag vóór de loonheffing. 

Belangrijk: als u toeslagen ontvangt en uw inkomen verandert of het inkomen komt niet langer overeen met de doorgegeven schatting, is het aan u om dit door te geven aan de Belastingdienst. Dit om te voorkomen dat u geld moet terugbetalen. Weet u nog niet hoeveel u komend jaar gaat verdienen of is het jaar nog niet om op het moment van aanvragen? Schat uw inkomen iets hoger in, voor de zekerheid. Toeslagen die u krijgt zijn een voorschot. Achteraf wordt pas de definitieve berekening gemaakt.

Tellen zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderbijslag mee voor mijn toetsingsinkomen?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen inkomsten die wel en niet mee worden genomen bij het berekenen van het toetsingsinkomen. Inkomsten uit werk, een uitkering, pensioen of andere verdiensten, zoals alimentatie voor uzelf, tellen mee. Toeslagen hebben geen invloed op het toetsinkomen. Zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderbijslag hoeft u niet mee te rekenen als u uw bruto jaarinkomen berekent. Dit geldt eveneens voor een studielening, kindgebonden budget, alimentatie voor uw kinderen, et cetera. Het inkomen van uw partner - als u op hetzelfde adres woont - telt in sommige gevallen mee. Bijvoorbeeld bij het berekenen van huurtoeslag.

Zo berekent u uw toetsingsinkomen

Uw toetsingsinkomen staat in de definitieve aanslag van de inkomstenbelasting. Dit is uw jaarinkomen min aftrekposten. U kunt ook uw jaaropgave gebruiken als uitgangspunt. Geen idee wat uw verzamelinkomen is? De rekenhulp op de website van de Belastingdienst helpt u een handje. 

Benieuwd hoeveel u kunt lenen?

Het toetsingsinkomen vormt de basis voor uw maximale lening. Dit inkomen geeft namelijk weer hoeveel u op jaarbasis verdient en of dit genoeg is om in de maandlast van een financiering te kunnen voorzien. Om die reden worden toeslagen voor de huur en zorg niet meegerekend, want deze bedragen heeft u nodig om de huurlast en zorg te betalen. Het feit dat u toeslagen krijgt, geeft namelijk weer dat u onder een bepaalde grens verdient en daarom recht heeft op financiële ondersteuning van de overheid. Extra inkomen uit freelance werk, weekendtoeslag, onregelmatigheidstoeslag en andere toeslagen die te maken hebben met uw loon mogen doorgaans wel meegenomen worden in de berekening.

Het Nederlands Krediet Collectief houdt zich aan de leennormen, opgesteld door de overheid. Wij verstrekken enkel kredieten aan consumenten die in een gezonde financiële situatie verkeren, wat inhoudt dat zij de leenlast kunnen financieren en daarnaast ook nog voldoende geld hebben om hun woonlasten te betalen. Of iemand genoeg verdient om geld te lenen, kunnen wij opmaken uit het toetsinkomen.

Vergelijk online leningen en bereken!

Heeft u meer financiële ruimte nodig om een nieuwe auto te financieren, een boot te kopen of uw woning te verduurzamen? Dat kan met een persoonlijke lening. Deze betrouwbare leenvorm kent vaste voorwaarden. 

Benieuwd welke persoonlijke lening bij uw persoonlijke situatie past? Wij vergelijken meerdere leningen op voorwaarden en rentetarieven, zodat u in een oogopslag ziet bij welke geldverstrekker u het voordeligst geld leent. En verantwoord natuurlijk. Passende voorwaarden zijn minstens zo belangrijk als een scherp rentetarief.

Nieuwsgierig hoeveel u kunt lenen? Gebruik onze rekentool voor een proefberekening. U vult uw financiële gegevens in en de tool berekent uw maximale lening. Een definitief leenvoorstel ontvangen? Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang binnen 24 uur een persoonlijk voorstel.

Actuele rente

Rentestand per zaterdag 15 juni

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.