Goedemorgen, start met berekenen en ontvang direct het beste aanbod!

Volledig digitale werkwijze en een offerte binnen 24 uur

Meest complete aanbod van leningen met laagste rentegarantie

Wij scoren een 9.7 uit 10 op klantenvertellen.nl

Verjaring schulden

Heeft u een schuld bij een bank, familielid of andere instantie, dan is het de bedoeling dat u dit in de afgesproken termijn terugbetaalt. Bij uitzondering kan een schuld verjaren. Hier is sprake van als de schuldeiser geen contact opneemt met betrekking tot het openstaande bedrag. Schulden zijn dus niet per definitie voor eeuwig.   

Schulden bij diverse instanties

Verjaring van schulden is niet gebonden aan één regel. Wettelijk gezien verjaart het schuldbedrag na twintig jaar, maar er zijn ook instanties, die een kortere termijn hanteren. Wanneer u schulden heeft bij een kennis of familielid hangt verjaring af van wat er op papier is vastgelegd. Een overzicht van de verjaringstermijnen:

  • Lening (hypothecaire lening, krediet) - 5 jaar
  • Aankoop als consument - 2 jaar
  • Schuld bij de Belastingdienst - 5 jaar
  • Schuld bij maandelijkse kostenposten - 5 jaar
    (telefoonabonnement, zorgverzekering, huur etc.)

Betalingsherinneringen 

De verjaringstermijn gaat in zodra de schuldeiser een aanmaning of betalingsherinnering stuurt. Dit gebeurt tegenwoordig bijna altijd automatisch. Het gebeurt dat schuldenaren de post niet meer openen uit angst. Dit heeft geen effect op de verjaring van de schuld. Zolang de schuldeiser kan aantonen dat er contact is opgenomen met de schuldenaar hoeft de post niet beantwoord of gelezen te zijn, en bent u dus verplicht te betalen. In de praktijk verjaren weinig schulden. 

Veelgestelde vragen over schulden verjaring 

Wat is de wettelijke verjaringstermijn van een schuld?

In de wet is vastgelegd dat een schuld na twintig jaar verjaart. Mocht de instantie geen actie ondernomen hebben om de schuld te innen, is de schuld na die termijn niet meer inbaar. 

Ik heb schulden bij een familielid. Verjaart deze schuld ook?

Dat is afhankelijk van wat er is afgesproken in de leenovereenkomst. Als u niet aan de afgesproken betalingstermijn kan voldoen, gaat de verjaringstermijn in op het moment dat u had moeten betalen en u daaraan herinnerd wordt. Het komt voor dat onderling is afgesproken dat de schuldnemer pas betaalt als diegene het kan betalen. Dan vindt geen verjaring van de schulden plaats. 

Wanneer is een vordering opeisbaar?

Een vordering is opeisbaar zodra de datum van de betalingsverplichting is bereikt.

Vanaf welk moment gaat de verjaringstermijn in?

De verjaringstermijn gaat in zodra de schuldeiser contact met u opneemt om u te herinneren aan het openstaande bedrag. Op elk moment dat de schuldeiser dit doet, gaat de verjaringstermijn opnieuw in.

Wat te doen als ik de schuld niet kan voldoen?

Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de schuldeiser. Op deze manier kunt u met de instantie een betalingsregeling afspreken. Ook financiële hulp aanvragen bij een Gemeente is slim. Zorg dat de schulden niet verder oplopen en trek op tijd aan de bel. 

Actuele rente

Rentestand per zaterdag 15 juni

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.