De beste leentips op een rijtje

Bij het afsluiten van een lening moet u met veel aspecten rekening houden. Daarom heeft Nederlands Krediet Collectief de beste tips voor u op een rijtje gezet.

1. Alleen geld lenen als het verstandig, noodzakelijk of rendabel is.

Geld lenen kost geld! Om de rente en aflossing te betalen van de lening moeten er inkomsten zijn. Bijvoorbeeld uit een (vast) dienstverband. Van uw totale inkomen zal dus een deel worden gebruikt om de lening te kunnen terug betalen. Het kan jaren duren voordat de lening is afgelost. Voordat er een lening afgesloten wordt, zult u dus goed moeten nadenken over de totale kosten van de lening. Het is verstandig om alleen geld te lenen als er geen andere mogelijkheid is of wanneer de lening wordt gebruikt om er geld mee te genereren. Bijvoorbeeld als u een auto nodig heeft als voorwaarde om een baan te krijgen.

2. Geen geld lenen van familie of vrienden.

Het is vaak erg goedkoop om geld te lenen van familie of vrienden. Toch is dit vaak niet verstandig. Problemen met terugbetalen kunnen leiden tot irritaties die de vriendschap en/of familiaire band niet ten goede komen. Geld lenen kan dan ook het beste gedaan worden bij een betrouwbare geldverstrekker. Via Nederlands Krediet Collectief kunt u een offerte aanvragen om te ontdekken wat uw mogelijkheden zijn.

3. Lees heel goed de voorwaarden.

Een lening lijkt een eenvoudig financieel product. Maar de voorwaarden die erbij horen, kunnen erg ingewikkeld zijn om te begrijpen. Het principe is simpel. Voor iedere lening van de geldverstrekker, wordt een vergoeding betaald in de vorm van rente. Ook moet de schuld, met de rente, binnen een bepaalde tijd terugbetaald zijn. Niets meer en niets minder. Toch is het zorgvuldig doornemen van de voorwaarden zeker aan te raden. Mochten de voorwaarden niet (voldoende) duidelijk zijn, vraag dan altijd om uitleg net zolang totdat het duidelijk is!

4. Lening oversluiten kan goedkoper zijn.

Een lening afsluiten betekent vaak een verplichting aangaan voor meerdere jaren. Het kan dan ook voorkomen dat de lening tegen een hoog rentetarief is afgesloten, terwijl de actuele rente inmiddels sterk is gedaald. Of dat u in aanmerking komt voor een lagere rente doordat u bijvoorbeeld meer bent gaan verdienen. In dat geval kan het voordelig zijn om de lening over te sluiten tegen een lagere rente. Via Nederlands Krediet Collectief kunt u een offerte aanvragen om te (laten) bekijken of ook in uw geval oversluiten voordelig is.

5. Denk goed na over een vaste of variabele rente.

Wat is beter: een vaste rente of een variabele rente? Een variabele rente (doorlopend krediet) kan een goede keuze zijn. Zeker omdat u in dat geval de flexibiliteit heeft om de lening boetevrij te kunnen aflossen of oversluiten. Een vaste rente (persoonlijke lening) geeft meer zekerheid over de kosten van de lening en of u die blijvend kunt opbrengen. U weet zo namelijk vooraf precies waar u aan toe bent. U bent echter wel minder flexibel dan bij een lening met variabele rente, omdat er vaak kosten in rekening gebracht worden bij vervroegde aflossing.

6. Controleer de vergunning bij de AFM.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt regelmatig voor illegale kredietaanbieders. Controleer daarom altijd (als de kredietaanbieder geen bekende bank is) of de kredietaanbieder een AFM-vergunning heeft. Nederlands Krediet Collectief heeft een AFM-vergunning en controleert van alle partijen waar zij mee samenwerkt of deze ook over een AFM-vergunning beschikken.

7. Bedenk of u de maandlasten kunt blijven betalen.

Als u wijzigingen verwacht in de (nabije) toekomst, houd hier dan rekening mee bij het afsluiten van de lening. Gaat u binnenkort verhuizen? Is er een reële kans dat u werkloos wordt? Is er een kind op komst? Gaat één van uw kinderen binnenkort studeren en/of op kamers wonen? Bedenk in al deze situaties dat u met een lening maandelijks waarschijnlijk minder geld te besteden heeft. U kunt eventueel een verzekering afsluiten om het risico af te dekken dat u de maandlasten niet meer kunt opbrengen in geval van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Maar ook met een verzekering moet u goed nadenken over uw toekomst voordat u besluit te gaan lenen.

8. Leen niet meer dan nodig is.

Als u wilt voorkomen dat u mogelijk in betalingsproblemen komt, leen dan nooit te veel. Betalingsproblemen kunnen ertoe leiden dat u in de schuldsanering terecht komt, wat zeker niet wenselijk is. Als u de maandbetalingen voor de lening niet meer kunt afbetalen, om welke reden dan ook, komt u in een neerwaartse spiraal die van kwaad tot erger gaat. Mocht u onverhoopt toch in de problemen komen, zoek dan zo snel mogelijk hulp om de schade te beperken. Een extra lening is nooit een oplossing. Op de site van het Nibud en de AFM vindt u hulpmiddelen om betalingsproblemen te voorkomen.

9. Hou rekening met fiscale mogelijkheden.

Per 1 januari 2013 is de 'Wet herziening fiscale behandeling eigen woning' van kracht. Voor persoonlijke leningen die afgesloten worden na 1 januari 2013 geldt dat de rente aftrekbaar is als het geld van de lening wordt gebruikt voor aanschaf, verbetering of verbouwing van de eigen woning. Voor persoonlijke leningen afgesloten vóór 1 januari 2013 is de aftrekbaarheid van de rente in stand gebleven. Voor een nieuw af te sluiten doorlopend krediet geldt echter dat de rente nooit aftrekbaar is, ook niet als het krediet wordt gebruikt voor aanschaf, verbetering of verbouwing van de eigen woning.

10. Sta niet onnodig rood bij de bank.

Wist u dat u over rood staan bij de bank al snel 11-14% rente betaalt? Een persoonlijke lening of doorlopend krediet sluit u al af voor minder dan de helft aan rente, met vaak dezelfde gemakken als die de bank biedt. Als u regelmaat in het rood staat, kunt u veel besparen door uw lening over te sluiten via Nederlands Krediet Collectief.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

“Wil jullie super bedanken voor de waanzinnige goede hulp kan nu eindelyk heerky en zorgeloos gaan leven dank zei jullie”

heer Bovekerk

Bekijk alle 204 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 9.2

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden in onze kennisbank. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

085 - 760 89 89

Onze specialisten

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Anna van Saksenlaan 10 (1e etage)
2593 HT ‘s- Gravenhage

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

 

Vestiging Mijdrecht

Genieweg 56
3641 RH Mijdrecht

 

Vestiging Otterlo

Arnhemseweg 22-a
6731 BS Otterlo

Back to top