Waar moet u aan denken bij het afsluiten van een lening?

Publicatie: 07-09-2014


De auto die u iedere dag gebruikt is toe aan vervanging. Het dak lekt en moet vóór de herfst gerepareerd worden. Uw wasmachine begeeft het terwijl die zo belangrijk is in een huishouden met kleine kinderen. Het kan om uiteenlopende redenen gebeuren dat u plotseling extra geld nodig heeft. Waar moet u over nadenken bij het afsluiten van een lening?

* Is sparen een alternatief voor geldlenen?

Overweeg vooraf of sparen een alternatief is voor het afsluiten van een lening. Bij geldlenen bent u namelijk altijd geld kwijt aan rente. Voor sparen geldt dit niet. Bedenk dus hoe dringend u de lening nodig hebt. Of kan deze uitgave nog even wachten? Misschien dat de verbouwing van de keuken net zo goed volgend jaar kan. Dan hebt u de tijd voor (een deel van) de kosten te sparen.

* Wat kunt u per maand missen naast uw vaste lasten?

Een lening brengt een aflosplicht met zich mee. Zet dus vooraf op een rijtje wat dat betekent voor uw maandelijkse uitgaven: houdt u voldoende geld over om uw vaste lasten te betalen en hebt u nog iets achter de hand voor noodgevallen? Denk niet alleen aan vandaag, maar ook aan de toekomst. Misschien wilt u op een gegeven moment weer studeren of komt er gezinsuitbreiding. Dat kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie en hiermee voor het afbetalen van uw lening.

* Wist u dat lenen goedkoper is dan roodstaan?

Het gaat zo makkelijk: even iets meer geld van uw bankrekening halen dan erop staat. Ook de limiet van uw creditcard is zomaar overschreden. Maar wist u dat u als u rood staat eigenlijk al aan het lenen bent? De bank stelt u geld ter beschikking dat niet van u is. De rente voor deze manier van lenen kan oplopen tot wel 15% per jaar. Het afsluiten van bijvoorbeeld een doorlopend krediet voor extra financiële ruimte is een veel goedkopere optie.

* Heeft u al een of meer leningen lopen?

Voorkom dat uw schulden zich opstapelen en u het overzicht kwijtraakt. Sluit dus niet zomaar een nieuwe lening af voordat u de lopende lening(en) hebt afbetaald. Denkt u daarnaast eens na over het oversluiten van uw bestaande lening. Met het samenvoegen van leningen komt u vaak in aanmerking voor een lagere rente. Daardoor kunt u mogelijk de looptijd van uw lening(en) verkorten of een lager bedrag per maand aflossen.

* Binnen hoeveel tijd wilt u uw lening hebben terugbetaald?

Hebt u besloten dat een lening op dit moment de beste optie is? Denk dan voordat u de lening afsluit na over een passende aflossingstermijn. Een langlopende lening lijkt het aantrekkelijkst, omdat u dan lagere maandelijkse kosten hebt en de meeste tijd om de lening af te lossen. Maar een langlopende lening is vaak per saldo duurder door hogere rentekosten.

Ook is het belangrijk dat de looptijd van de lening past bij de levensduur van uw aankoop. U wilt niet nog aan de lening voor uw was-droogcombinatie vastzitten terwijl het apparaat alweer aan vervanging toe is. Controleer daarnaast voor u een lening afsluit altijd of u deze eerder en boetevrij kunt aflossen.

Wilt u meer informatie over uw persoonlijke mogelijkheden?

Een lening afsluiten is een beslissing die niet makkelijk genomen wordt. Vindt u het prettig hierbij geadviseerd te worden, zodat u zeker weet dat u verantwoord een lening afsluit? Vraag dan een offerte aan en kies voor het advies van onze ervaren adviseurs.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.