Peiling: stijgend vertrouwen in Nederlandse woningmarkt

Publicatie: 30-06-2014


Het vertrouwen van woningeigenaren en starters in de woningmarkt neemt toe. Uit een peiling van ING blijken zij te verwachten dat de komende periode het aantal huizen dat wordt verkocht zal toenemen. De WoonIndex van de bank steeg de afgelopen drie maanden met drie punten naar 114, ruim boven de neutrale stand van 100.

Elk kwartaal meet de ING het vertrouwen dat koopwoningbezitters en (potentiële) starters hebben in de woningmarkt. Behalve een toenemende positieve kijk op het aantal verkopen, is er vooral optimisme met betrekking tot de huizenprijzen. Van de ondervraagden verwacht 68% een flinke stijging. Dat is niet alleen een hoger aantal dan de 54% van vorig kwartaal, maar ook de hoogste score sinds 2008.

Kopen en verkopen

80% van de starters meent dat het een gunstige tijd is om een huis te kopen. Voor woningbezitters ligt dit aantal lager (60%). Wel leeft in deze laatste groep de gedachte dat het nu minder tijd zal kosten een huis te verkopen dan drie maanden geleden. Ook verwacht ruim de helft hun huis te kunnen verkopen met overwaarde.

Restschuld

Een gevaar voor concreet herstel van de woningmarkt blijft de restschuld. Terwijl 44% van de koopwoningeigenaars bereid is met verlies te verkopen wil eenderde dit absoluut niet. Toch geldt voor 17% dat de actuele marktwaarde van hun huis lager is dan de hoogte van de hypotheek.

Extra financiering

De angst voor een restschuld maakt dat mensen die graag willen verhuizen het verkopen van hun huis uitstellen. Dat er ook andere oplossingen mogelijk zijn, weet niet iedereen. Bestaande hypotheekklanten kunnen hun restschuld namelijk meefinancieren bij het kopen van een nieuwe woning. Bij bijna de helft van de ondervraagden was dit niet bekend, bleek uit de peiling van ING. Ook een lening kan een optie zijn, een alternatief dat daarbij goed is voor de portemonnee.

Hypotheek aflossen

Van degenen die afgelopen periode een financiële meevaller ontvingen, besteedde bijna tweederde deze aan hun (nieuwe) woning. Ook tussentijds aflossen neemt toe aan populariteit. Meer mensen dan vorig kwartaal geeft aan vanwege een mogelijke restschuld extra af te lossen op hun hypotheek: 38%, een stijging van 9 procentpunt. Nog eens 20% overweegt ook extra te gaan aflossen.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.