Minderjarigen uitgesloten van populaire betaalapps Klarna en Riverty

Publicatie: 25-06-2024


De bekende afbetaalapps Klarna en Riverty zullen straks niet meer te gebruiken zijn door minderjarigen. Door de leeftijd van de gebruikers te verifiëren kan vastgesteld worden of de klant onder of boven de 18 is. De betaalapps ontvingen kritiek voor het vergemakkelijken van betalingen, ook voor jongeren die soms met Klarna en Riverty aankopen uitvoeren die ze eigenlijk moeilijk kunnen betalen. 

600.000 transacties door minderjarigen

De verschillende afbetaalapps zijn erg populair onder minderjarigen. Ondanks dat de apps gebruikelijk al een 18 jarige limiet hebben werd deze niet voldoende gewaarborgd waardoor minderjarige vrij makkelijk een aankoop konden uitvoeren via de apps. Uit cijfers blijkt dat in 2023 alleen al 600.000 transacties zijn uitgevoerd door minderjarigen in de verschillende afbetaalapps. De applicaties verdienen hun geld door dat ze gebruikers naheffingskosten vragen als de uitgestelde betaling niet succesvol afbetaald wordt. Experts en de Tweede Kamer maken zich zorgen over het gebruik van de apps door minderjarigen, zij kopen met de betaalapps meer producten dan ze zich eigenlijk kunnen veroorloven. Men zou het kunnen zien als kopen op afbetaling.  

"Hierdoor kan de norm om alleen een aankoop te doen bij voldoende geld op de bank- of spaarrekening veranderen. Het normaliseren van schulden als gevolg hiervan is onwenselijk en ik deel uw zorg ten aanzien van deze ontwikkeling.", aldus minister Van Weyenberg. 

Betaalapps passen gedragscode aan

De aanvraag om de betaalapps te beperken voor minderjarigen komt van demissionair minister Van Weyenberg in antwoord op Kamervragen van onder andere de ChristenUnie en de PvdA. Van Weyenberg heeft de aanbieders van de zogeheten Buy Now, Pay Later (BNPL) apps gevraagd om strenger toe te zien op hun klanten. Door te verifiëren of de opgegeven geboortedatum van de gebruiker klopt, kunnen de afbetaalapps beter minderjarige klanten weigeren van gebruik.

Op antwoord van de aanvraag van minister Van Weyenberg hebben verschillende BNPL aanbieders hun gedragscode aangepast. Het gaat om de betaalapps Klarna, Riverty, In3 en Billink. In de gedragscode is aangepast dat er een verificatie van de geboortedatum uitgevoerd kan worden. Ook zullen er wettelijke maatregelen volgen vanuit Van Weyenberg om jonge gebruikers in de toekomst nog beter te beschermen door leeftijdsverificatie af te kunnen dwingen. Heeft u of uw kind nog schulden bij dergelijke betaalapps? u kunt dan een persoonlijke lening overwegen om deze schulden af te lossen

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance





085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.