Voor het eerst in twee jaar tijd: stijging hypotheekaanvragen

Publicatie: 24-01-2024


De afgelopen twee jaar zagen we een daling in het aantal hypotheekaanvragen, voornamelijk als gevolg van verminderde huisaankopen en oversluitingen. Nu vertoont de markt op jaarbasis echter weer groei, met name onder starters. Goed nieuws voor men die huiseigenaar willen worden. 

In het vierde kwartaal van 2023 is het totale aantal hypotheekaanvragen met 5% gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. De stijging duidt op het herstel van de woningmarkt, ondanks een verdere daling in het aantal oversluitingen, die minder aantrekkelijk zijn geworden vanwege de sterk gestegen rente. Ook het aantal aanvragen voor verbouwingen is afgenomen. Desondanks is er een opmerkelijke stijging (+14%) van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van woningen.

Voordelig lenen

Wat nog interessanter is, is dat naast het verkrijgen van een hypotheek, nu ook de mogelijkheid bestaat om een voordelige lening af te sluiten voor zaken om het huis mee af te maken. Denk hierbij aan een aparte lening voor een nieuwe keuken, badkamer, een complete verbouwing of zelfs de volledige verduurzaming van de woning. Deze aanvullende financieringsmogelijkheid biedt huizenkopers de flexibiliteit om hun droomprojecten te realiseren.

Jongeren

Opvallend is dat bijna de helft (49%) van alle hypotheekaanvragen voor woningaankopen afkomstig is van jonge huizenkopers tot 35 jaar. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van het voorgaande jaar, toen dit aandeel op 44% lag.

De recente stijging van de huizenprijzen, zoals gemeld door de NVM, met 5,3% ten opzichte van het voorgaande jaar, heeft de concurrentie op de huizenmarkt aangewakkerd. De Hypotheker constateert dat het gemiddelde hypotheekbedrag voor woningaankopen in het laatste kwartaal met 8% is gestegen, waarbij het leenbedrag nu rond hetzelfde niveau ligt als anderhalf jaar geleden, op €321.250.

Starters op markt

Ondanks de voortdurende krapte op de huizenmarkt, blijkt uit de cijfers van De Hypotheker dat steeds meer huizenkopers erin slagen een woning te bemachtigen. Starters profiteren van loonstijgingen en de dalende hypotheekrente, waardoor ze meer kunnen lenen. Toch neemt de concurrentie op de huizenmarkt toe, samen met het aantal overbiedingen. Bijna zeven op de tien hypotheekaanvragen (69%) waren gericht op woningaankopen, vergeleken met 64% in dezelfde periode in 2022.

 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.