De maximale rente voor leningen en rood staan stijgt naar 15 procent

Publicatie: 22-11-2023


Het ministerie van Financiën heeft aangekondigd dat de maximale rente op verschillende vormen van consumentenkrediet volgend jaar zal stijgen naar 15 procent. Momenteel staat deze limiet op 14 procent, wat betekent dat lenen duurder zal worden voor consumenten.

Deze maximale rente is van toepassing op diverse consumptieve kredieten, zoals rood staan, creditcards, kopen op afbetaling en leningen bij banken. Dit geldt voornamelijk voor de kleinere krediet faciliteiten. Bij het Nederlands Krediet Collectief kan men juist hun te dure roodstanden, lening en creditcardschulden oversluiten naar een reguliere persoonlijke lening. De stijging van deze rente hangt samen met een geleidelijke verhoging van de rentetarieven door de Europese Centrale Bank (ECB). 

Wettelijke rente

De wettelijke rente, die geldt als een schuldeiser een betalingsachterstand incasseert, zal van 6 naar 7 procent stijgen. Dit staat los van de maximale rente die een kredietverstrekker mag vragen voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening. De maximale rente wordt berekend als de wettelijke rente plus een opslag van 8 procent, wat leidt tot het vastgestelde percentage van 15 procent in 2024.

Afdekken van risico

Kredietverleners mogen deze opslag hanteren om het risico van niet-terugbetaling van leningen te dekken, andere kosten te dekken en winst te maken op het verstrekken van leningen.

Deze verandering kan een impact hebben op consumenten die afhankelijk zijn van dergelijke leningen en kredieten. Het is belangrijk voor consumenten om zich bewust te zijn van deze wijzigingen en de financiële gevolgen ervan te overwegen voordat ze leningen aangaan.

Bij het Nederlands Krediet Collectief zoeken wij altijd naar een kredietverstrekker met de laagste rente en de beste voorwaarde. Benieuwd naar hoeveel u kunt lenen? Klik dan hier of vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.