Aantal aflossingsvrije hypotheken met verhoogd risico nemen drastisch af

Publicatie: 07-09-2023


Het aantal klanten dat een verhoogd risico heeft op betalingsproblemen voor hun aflossingsvrije hypotheek is in de afgelopen jaren met twee derde gedaald. De daling is het resultaat van jarenlang werk door hypotheekaanbieders. Zij werden aangespoord om kwetsbare klanten op te zoeken en een aanpak te ontwikkelen die voor beide partijen werkt. De werkzaamheden pakken goed uit, maar aanhoudende aandacht vanuit hypotheekverstrekkers blijft noodzakelijk om financiële risico’s te voorkomen. 

Aantal klanten met verhoogd risico daalt met 63%

In 2020 werden er bijna 600.000 klanten geregistreerd die betalingsproblemen en waar aflossingsvrije hypotheken een financieel risico lopen. In drie jaar tijd betreft het slechts 200.000 klanten, wat neerkomt op een daling van 63%. Doordat hypotheekverstrekkers proactief zoeken naar persoonlijke en op maat gemaakte oplossingen voor klanten kunnen veel risicovolle hypotheken tijdig bestreden worden. De sterke daling laat zien dat deze werkmethode haar vruchten afwerpt. 

Risicovolle aflossingsvrije hypotheken blijven aandacht nodig hebben

Hoewel er een flinke daling in het aantal risicovolle aflossingsvrije hypotheken wordt geregistreerd is het genoodzaakt aandacht te blijven besteden aan het verder reduceren van de risico’s. Met nog 200.000 risicovolle hypotheken zijn er nog steeds veel klanten die betalingsproblemen ervaren. Zeker in verband met de economische condities en de toename van prijzen door inflatie. Klanten kunnen hierdoor in financiële moeilijkheden komen en hun betalingstermijnen minder goed financieren. 

Met een persoonlijke lening schuld aflossen

De financiële risico’s met hypotheken zijn ongunstig voor de klant en de hypotheekverstrekker. Als consument is het belangrijk om deze risico’s te vermijden en zo voordelig mogelijk een droomhuis of duurzame verbouwing in je eigen woning te realiseren. Wanneer je toch in de problemen komt om je hypotheek af te lossen kun je een persoonlijke lening nemen om deze (rest) schuld af te lossen. Het Nederlandse Krediet Collectief is al jaren initiator van het aflossen op je lening middels promotie van de persoonlijke lening. 

Minder risico met persoonlijke lening

Daarnaast kan het verhogen van je hypotheek of het nemen van een tweede hypotheek in veel gevallen duurder uitpakken. In dat geval kan een persoonlijke lening veel lucratiever zijn. Hoewel de rente hoger is, betaal je met een persoonlijke lening geen eenmalige kosten en is je looptijd een stuk korter. Hierdoor zijn de kosten over het totaal gezien vaak goedkoper dan wanneer je een hypotheek neemt. Daarnaast zijn deze kosten (ook bij een verbouwing) fiscaal aftrekbaar! Al helemaal voordelig dus. 

Hulp nodig bij het aflossen van uw schulden? Vraag hier direct en geheel vrijblijvend een offerte aan!

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.