Geld lenen tijdens een economische crisis: Tips en overwegingen

Publicatie: 01-08-2023


Van een economische crisis is sprake als de economie in een dip zit. De economie functioneert niet zoals we gewend zijn en dat heeft invloed op de financiën van huishoudens. Wat als u in deze periode geld wilt lenen? Het Nederlands Krediet Collectief geeft advies. 

Tips voor geld lenen tijdens een economische crisis

Het maken van belangrijke financiële beslissingen, zoals geld lenen, gaat niet over één nacht ijs. Helemaal niet als de omstandigheden niet ideaal zijn. Onze tips voor geld lenen tijdens een economische crisis:

 • Vraag uzelf af wat de risico’s zijn van geld lenen in uw financiële situatie. Laten we vooropstellen dat een financiering afsluiten enkel mogelijk is als uw financiële situatie stabiel genoeg is. Dat neemt niet weg dat een economische crisis een negatieve invloed kan uitoefenen op baanzekerheid, uw inkomen en de prijzen van alledaagse benodigdheden als boodschappen. 

 • Neem de tijd om te kijken welke leenvorm het beste bij u past. Wat veel leennemers niet beseffen is dat een creditcardschuld of betalen in termijnen ook leningen zijn. Deze leningen zijn eenvoudig en snel, maar vaak ook ontzettend duur vanwege de hoge rentes. Een persoonlijke lening met vaste, lage rente is een betere keuze.

 • Wij adviseren u uw financiering niet zonder nadenken bij uw huisbank af te sluiten. De kans bestaat namelijk dat u bij een andere geldverstrekker voordeliger leent. Neem een onafhankelijke partij in de arm om alle opties te vergelijken, zodat u niet meer betaalt dan nodig.

 • Sluit een kredietbeschermer af bij het Nederlands Krediet Collectief. Als u besluit te lenen is het in tijden van een economische crisis fijn om zekerheid in te bouwen. Een kredietbeschermer is een verzekering. Bij omstandigheden waardoor u de lening niet meer kunt betalen, zoals werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, bent u beschermd. Geen overbodige luxe in zwaar weer. 

Overwegingen bij het lenen tijdens een crisis

Een economische crisis brengt financiële onzekerheid met zich mee. Uw eerste reactie is waarschijnlijk om voorzichtig te zijn met geld uitgeven. Een recessie schaadt het consumentenvertrouwen, waardoor veel huishoudens de hand op de knip houden. In algemene zin is het voor de economie juist goed geld uit te geven, maar op persoonlijk vlak voelt dat logischerwijs heel anders. Als u een financiering overweegt, stel uzelf de volgende vragen:

 • Hoe belangrijk is het dat dit leendoel op korte termijn verwezenlijkt wordt? Sommige leenwensen kunnen nog even wachten, terwijl anderen nodig zijn om levensgeluk te vergroten.

 • Op welke uitgaven kan ik besparen? Door uw financiële zaken goed te regelen en te besparen op uitgaven bouwt u zekerheid in. U valt daardoor niet meteen financieel om als er plots iets verandert. 

 • Wat wil ik maximaal maandelijks voor een financiering betalen? Bepaal welk bedrag u maandelijks zonder moeite kunt uitgeven aan de lening om te voorkomen dat de financiering te veel (financiële) stress geeft.

Invloed van economische crisis op leenmogelijkheden

Als er weinig aan uw inkomsten verandert, is een financiering nog even verantwoord. Het verschil zit vooral in de manier waarop we naar onze financiën kijken en de onvoorspelbaarheid van een economische crisis. Tijdens een economische crisis zien we dat de leenrentes lager worden, wat gunstig is voor leennemers. Of een lening verantwoord is in uw financiële situatie tijdens een economische crisis verschilt per persoon. 

Het Nederlands Krediet Collectief vergelijkt, onderzoekt en adviseert. Ook in tijden van crisis. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek de mogelijkheden. 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

 • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
 • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
 • U betaalt elke maand een vast bedrag
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.