2022 senioren sluiten massaal dure lening over

Publicatie: 06-01-2022


Er is een interessante ontwikkeling gaande op de consumptief kredietmarkt. Senioren zijn in grote getalen aan de slag gegaan met hun lopende lening (en), dit concludeert het Nederlands Krediet Collectief op basis van eigen onderzoek.

Steeds meer 60-plussers kiezen voor een senioren lening

In de afgelopen maand hebben honderden 60-plussers gekozen voor het oversluiten van hun bestaande lening. Dat is aanzienlijk meer en ongeveer een verdubbeling ten opzichte van oktober 2020. Dit meldt Financiering Data Netwerk (FDN).

Het is niet vreemd dat veel senioren juist nu hun bestaande lening onder de loep nemen:

  • De rente op een senioren persoonlijke lening is nog historisch laag;
  • Huisbanken rekenen nog steeds hoge rentes, en staan niet te springen om te herfinancieren;
  • Veel senioren maken dankzij versoepelingen op de leenmarkt meer kans op een goedkopere lening dan voorheen;
  • Huiseigenaren genieten van fiscaal voordeel als de lening woning gerelateerd is.

Op welke manieren nodigen deze vier punten uit tot het oversluiten van uw lopende lening(en)?

Lening rente historisch laag

De persoonlijke lening rente op een senioren lening is extreem laag. Al maanden is de rente aan het dalen, de verwachting is dat de rente stabiliseert. Het oversluiten van de bancaire lening wordt hiermee zeer aantrekkelijk, zeker voor senioren. De extreme daling van de rente op de persoonlijke lening is ingezet vanaf 2017. Nu de senior ook de rente voor een langere periode kan vastzetten tegen een vast maandtermijn is geld lenen een stuk attractiever.

Doorlopend krediet niet meer mogelijk voor senioren

Met het afschaffen van doorlopende kredieten voor senioren is er meer stabiliteit gekomen in herfinancieren. Veel van deze kredietproducten worden overgesloten en vervangen door een persoonlijke lening met een vaste lage rente en vaste looptijd. Hierdoor weten senioren zeker dat men niet met een restschuld blijft zitten, en de lening beter past bij het feitelijke leendoel.

Senior minder welkom bij huisbank

Op latere leeftijd een lening afsluiten bij een huisbank: het is en blijft in toenemende mate een moeilijk verhaal. Al eerder werden duizenden senioren geconfronteerd met te dure doorlopende kredieten, welk onvoldoende te herfinancieren waren via de eigen huisbank. Daarnaast is er in toenemende mate sprake van leeftijdsdiscriminatie volgens ouderenorganisatie Te Grijs Voor Rood. 

Als 60-plusser meer kans op een lening

Door de introductie van de senioren lening door het Nederlands Krediet Collectief, in samenwerking met BNP Paribas, is er een persoonlijke lening op de markt welke specifiek af te sluiten is op latere leeftijd. Tot uw 78ste levensjaar kunt u de lening aanvragen en voor uw 81ste levensjaar dient deze ingelost te zijn. Daarnaast heeft u de mogelijkheid tot een betaalpauze en kunt u altijd extra boetevrij aflossen. Door meer maatwerk te leveren, streven het Nederlands Krediet Collectief en partner BNP Paribas naar meer mogelijkheden op het gebied van verantwoord en voordelig geld lenen voor senioren.

Eigen woning en verbouwen ook met senioren lening

Vooral gepensioneerden met een eigen woning hebben vaak een forse overwaarde. Een hypotheekvrij huis is geen uitzondering meer. Het kan ook zo zijn dat er misschien een kleine hypotheek is blijven staan. Overwaarde is niets anders dan het verschil tussen de waarde van de woning en de openstaande hypotheek: met een hoge huizenprijs en geen of een lage hypotheek is er logischerwijs een grote overwaarde.

Persoonlijke lening of hypotheek verhogen als senior?

Veel 60-plussers met een eigen woning vragen zich, bij een beoogde verbouwing, af wat een financieel verstandige keuze is. Veel mensen zien af van verhuizen en kiezen voor het verbouwen van hun huidige woning om aan hun woonwens te voldoen. Voor zo’n verbouwing is geld nodig. De verhoging van de hypotheek is voor veel senioren een eerste optie. De vraag is echter of het een logische en verstandige keuze is om te kiezen voor een tweede hypotheek of een complete omzetting van de algehele hypotheek. Er is nog een optie. En dat zonder extra kosten. Waarom geen persoonlijke lening met een lage rente, welke ook nog eens fiscaal te verrekenen is? Het kan dus zeker: voordelig geld lenen naast uw hypotheek, direct geregeld, met hulp van ervaren kredietspecialisten. 

Overwaarde benutten als senior of juist niet?

Senioren, die wensen hebben waar geld voor nodig is, kunnen overwegen om een stuk van hun overwaarde te gebruiken. Het fictief opeten van overwaarde is niet altijd noodzakelijk om een leendoel te kunnen realiseren. Al sturen hypotheekverstrekkers en- adviseurs hier maar al te graag op aan. Let dus goed op.

Denk aan de eerdergenoemde verbouwing, maar bijvoorbeeld ook bij de aanschaf van een auto of het aankopen van een camper. Veel gepensioneerden kiezen gelukkig steeds vaker om een leendoel te financieren met een persoonlijke lening. De 6o-plusser is zich steeds meer bewust van de risico’s van het wederom kiezen voor een nieuwe hypotheek. Wie gaat er immers een complete hypotheek afsluiten om een auto te financieren terwijl dit veel voordeliger en verantwoord kan met de senioren lening?

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,4%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,4%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.638 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 280,32 en een rentetarief van 6,4%.