Hypotheekverhogingen nemen toe, onwenselijk volgens AFM

Publicatie: 13-12-2021


Hypotheekverstrekkers, het Kadaster en Autoriteit Financiële Markten zien het: het aantal hypotheekverhogingen stijgt. Dit jaar telde men meer dan 50.000 tweede hypotheken. Een fors verschil als we kijken naar 14.500 tweede hypotheken vier jaar geleden. 

Koophuis vraagt om financiële ruimte

Een tweede hypotheek is voor huizenbezitters makkelijker te verkrijgen. Dit heeft te maken met de drukke huizenmarkt en de stijging van de huizenprijzen. Huizen worden meer waard, waardoor er ruimte ontstaat om de hypotheek te verhogen. Daarnaast vergt het aankopen van een passend huis meer moeite en verlangt het meer van de portemonnee. Dit resulteert erin dat meer mensen een tweede hypotheek nodig hebben om andere zaken te kunnen financieren. Zoals een verbouwing.

AFM vindt stijging niet wenselijk

Nauwlettend houdt de AFM in de gaten hoe de financiële markt zich ontwikkelt. Op dit moment is er geen sprake van het overschrijden van leennormen, maar de toezichthouder vindt het wel onwenselijk dat de schuldenniveaus van huishoudens stijgen. Helemaal als die stijging voortkomt uit het verzilveren van de huizenprijsstijgingen. 

Persoonlijke lening?

Het is wikken en wegen: kiest u voor het verhogen van uw hypotheek of voor een consumptief krediet? Het voordeel van een dergelijk krediet – zoals de persoonlijke lening voor huiseigenaren – is dat er geen extra kosten worden gerekend voor het afsluiten van de lening. Bij een tweede hypotheek of verhoging betaalt u notaris, - taxatie, - en advieskosten. Daarnaast staat het geld binnen 24 uur op uw rekening! 

Voordelen persoonlijke lening:

  • Rente op de tweede hypotheek wint het steeds vaker niet van het rentepercentage van de persoonlijke lening;
  • De totale kosten over de hele looptijd zijn in veel gevallen lager bij de persoonlijke lening;
  • U lost een persoonlijke lening sneller af dan een hypotheek, minder risico op over creditering van de woning.
  • De rente voor de persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar als u het geld gebruikt voor de aanschaf, verbetering of verduurzaming van de eigen woning.
  • U kunt bestaande leningen samenvoegen in een goedkopere nieuwe persoonlijke lening

Benieuwd welke financieringsoptie het voordeligst is in uw situatie? Het Nederlands Krediet Collectief zoekt het kosteloos en vrijblijvend voor u uit. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.