Vakantiewoningen markt ook overspannen

Publicatie: 28-06-2021


Er is sprake van een overspannen huizenmarkt. Wie een woonhuis wil kopen, heeft het lastig. Wie een vakantiewoning wil bemachtigen nu eveneens. De markt voor recreatiewoningen is drukker dan ooit, blijkt uit het onderzoek ‘Recreatiewoningen 2020, de ontwikkelingen op de markt’ van NVM. 

Meer vakantiewoningen verkocht

Er zijn in 2020 maar liefst 70% meer vakantiewoningen verkocht dan in het jaar daarvoor. Daarnaast stijgt ook de prijs van dit type woningen sterk. De gemiddelde verkoopprijs was 172.500 euro. Dat is een stijging van 13,6% ten opzichte van 2019. 

Een vakantiewoning aankopen gebeurt in de meeste gevallen nog tegen een aankooprijs, die lager ligt dan de vraagprijs. Door de stijgende vraag naar recreatiehuizen en het verminderde aanbod wordt niet uitgesloten dat er steeds vaker boven de vraagprijs geboden en verkocht gaat worden. 

Financieren vakantiewoning

Een vakantiewoning kopen mag een uitdaging zijn, voor de financiering ervan zijn er diverse mogelijkheden. Een recreatiewoning kan gefinancierd worden met een (tweede) hypotheek.

Het is goed om uit te zoeken of deze financieringsvorm haalbaar is. Een recreatiewoninghypotheek kent voorwaarden. De vakantiewoning mag niet uw hoofdverblijf zijn en u moet genoeg inkomsten hebben, maar ook: een (tweede) hypotheek voor een vakantiewoning dekt vaak maar een percentage van de koopsom. Vaak maar zo’n 70%. Dit betekent dat er eigenlijk altijd eigen geld nodig is om een vakantiewoning te kopen.

Een financiering van een vakantiewoning met een lening is een nadrukkelijk goed alternatief. Met name de persoonlijke lening wordt vaak gebruikt.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.