Te hoge rente op Flexibel Krediet ABN AMRO dupeerde consument

Publicatie: 08-03-2021


Klanten van kredietverstrekkers mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van desbetreffende lening in lijn zal blijven met de relevante marktrente. Dit geldt met name ook voor de consument met een Flexibel Krediet van ABN AMRO, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerde uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid.

ABN AMRO Bank heeft bezwaren gemaakt tegen het gebruik van de CBS- en DNB-rentereeks als referentierente. De trend van deze rente liet in de ogen van de commissie een andere zien dan ABN de klanten voorrekende.  ABN AMRO heeft zoals nu blijkt geen betere maatstaf kunnen aangedragen waaruit blijkt dat de gehanteerde rente plausibel zou zijn gedurende de looptijd.

De Commissie van Beroep heeft zich beraamd met het gebruik van de referentierente uit het deskundigenrapport ‘Onderzoek referentierente doorlopend consumptief krediet’. ABN AMRO moet de door de consument verschuldigde rente gedurende de looptijd van het krediet opnieuw berekenen en per saldo te veel betaalde rente terugbetalen. 

Kassa besteedde 6 maart jl. ook aandacht aan de uitspraak van het Kifid over het wurgkrediet van ABN Amro.

Geld lenen bij uw bank, renteverwachting gedurende de looptijd

Dat een bank zoals ABN AMRO de rente op een doorlopend of flexibel krediet eenzijdig mag wijzigen staat in de voorwaarden van de lening overeenkomst indien de consument de lening aangaat.

Volgens de deze voorwaarden mag de bank haar aangeboden rente op flexibele kredieten zoals het doorlopend krediet binnen redelijke grenzen aanpassen. Hier moet dan wel weer een redelijke verklaring voor zijn zoals een stijgende of dalende marktrente of verhoogde risico’s bij het aangaan van de lening.

De Commissie van beroep heeft geconcludeerd dat deze uitleg onvoldoende is onderbouwd door de bank. Waar de uitleg helder en transparant zou moeten zijn voor elke consument die een flexibel krediet bij een huisbank zoals ABN zou willen afsluiten ontbrak het evenwicht tussen rechten en plichten tussen bank en consument. De consument ondervindt nu hinder van het eenzijdige rentebeleid van de bank, die ten onrechte de rente stelselmatig hoog heeft gehouden.

Wilt u als consument een doorlopend krediet of flexibiel krediet afsluiten dan mag u erop vertrouwen dat de kredietvergoeding altijd in lijn blijft met de marktrente op doorlopend krediet voor consumenten. 

Flexibel krediet of doorlopend krediet kosteloos oversluiten

“Bij het Nederlands krediet Collectief waarschuwt men al langer voor doorlopend en of flexibele kredieten met een te hoge rente, vooral als deze al jaren lopen. Ongeacht of uw huisbank rentes mee laat bewegen u betaalt altijd te veel” aldus Rick Hartsuiker, senior krediet specialist.

Het is een feit dat banken zoals ABN, ING maar ook Rabobank een hogere rente hanteren voor hun klanten op leningen dan wij aanbieden. Daarnaast zijn banken pas veel later gestart met het minder actief aanbieden van doorlopende kredieten. 

Waar in tegenstelling tot huisbanken het Nederlands krediet Collectief al jaren de aflosblije lening voert zodat de klant middels een persoonlijke lening een goed vooruitzicht heeft op aflossing en dat ook nog eens kan doen tegen een veel lagere rente dan de huisbank. 

Duizenden klanten worden er jaarlijks geholpen om van hun te dure doorlopend krediet af te komen door deze kosteloos over te sluiten door de specialisten van het Nederlands krediet Collectief. Hulp nodig bij besparen op uw lening? Profiteer van de laagste vaste rente van Nederland. Sluit uw doorlopend krediet over.

3 Vragen om te bepalen over het beter is om uw Flexibel Krediet over te sluiten:

Waar loopt mijn lening?

Heeft u een lening bij een huisbank dan betaalt u vaak te veel. ING-bank, ABN AMRO, Rabobank, Santander of elders het maakt niet uit. Laat uw lening onafhankelijk en kosteloos beoordelen door onze kredietspecialisten

Hoe lang loopt het huidige krediet al, en wat is uw saldo op dit moment ten opzichte van de originele kredietlimiet?

Staat er nog veel saldo open dan kunt u voordeliger afbouwen tegen een lagere rente hiermee verkort u de looptijd van uw lening en bent u eerder schuldenvrij! 

Heeft u een geld wens of een leendoel wat u graag wilt realiseren?

Vaak is het goedkoper om dan bestaande leningen samen te voegen tot 1 goedkope persoonlijke lening met afbouw perspectief. Met een nieuwe lening heeft u ook direct de beste voorwaarden van Nederland.

Bron: Kifid

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.