Geld lenen in 2020: wat kunnen we verwachten?

Publicatie: 03-01-2020


Als we terugblikken op het afgelopen jaar is geld lenen steeds goedkoper geworden. Vooral de rente op hogere persoonlijke leningen (vanaf 25.000 euro) zijn in 2019 sterk gedaald. Wat kunnen we in 2020 verwachten op het gebied van geld lenen? Hierbij een overzicht van onze favoriete leendoelen, hoe het ervoor staat voor huizenbezitters of mensen die van plan zijn om een huis te kopen en wat de ontwikkelingen zijn rondom persoonlijke leningen.

Gemiddeld wordt er in Nederland 17.805 euro geleend. Personen tussen de 45 en 60 jaar lenen het meeste geld. De meeste mensen gebruiken een persoonlijke lening of doorlopend krediet om een auto te kopen. Daarnaast blijven verbouwingen en renovaties een populair leendoel, maar ook het oversluiten van bestaande kredieten. Ook in 2020 zullen mensen kiezen voor een lening als ze een auto willen kopen, hun huis willen verbouwen of om die lange reis te maken waar ze al heel lang van dromen. 

De persoonlijke lening was in 2019 al populair en dit zal ook in het nieuwe jaar zo blijven. Van de gekozen leenvormen is 83,6 % een persoonlijke lening. Doorlopende kredieten worden door steeds minder banken aangeboden en zijn steeds minder in trek. Deze trend zal zich in 2020 voortzetten. De overheid probeert het doorlopend krediet te ontmoedigen, omdat dit de consument soms in financiële problemen brengt. Zo mag een doorlopend krediet sinds medio 2019 niet langer dan 15 jaar doorlopen. Voor het eerst sinds lange tijd is de kredietrente voor persoonlijke leningen onder de 4% gedaald. Hiermee wordt lenen steeds goedkoper, ook in 2020. Bij Nederlands Krediet Collectief leen je al vanaf 6,6%.

Het einde van de rentedalingen voor hypotheken is in 2020 nog niet in zicht. Inmiddels bereiken sommige hypotheken bijna de grens van 1 procent voor tien jaar vast. De scherpste dalingen zijn er echter wel uit. Een huis kopen wordt dit jaar iets makkelijker. De prijzen stijgen naar alle verwachting minder hard, en de nationale hypotheekgarantie gaat met 20.000 euro omhoog, waardoor je goedkoper kunt lenen.

Ben je van plan om dit jaar een auto te kopen, eindelijk die droomreis te maken of om je huis te verbouwen? Wil je weten wat de voordelen zijn van een persoonlijke lening ten opzichte van een tweede hypotheek? De adviseurs van Nederlands Krediet Collectief geven je graag advies, zodat je de lening met de laagste rente kiest die het beste past bij je leendoel. Wij wensen iedereen een gelukkig nieuw jaar.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.