De VFN financieringsbarometer: wat zijn onze favoriete grote aankopen?

Publicatie: 08-11-2019


Nederlandse consumenten verwachten in de komende twaalf maanden het vaakst een krediet te gaan afsluiten voor een auto, motor, boot of caravan, of voor een renovatie of verbouwing van hun koophuis. En wat verwachten we dat onze favoriete grote aankopen voor de komende twaalf maanden zullen zijn? Het boeken van een grotere vakantiereis en de verbouwing of renovatie van ons huis. Dit blijkt uit de tweede meting van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) Financieringsbarometer in 2019.

Grote reizen en consumentenelektronica

De barometer van VFN brengt de financierings- en aankoopbereidheid van Nederlandse consumenten in kaart en geeft aan in hoeverre wij verwachten aankopen te financieren in vergelijking met gefinancierde aankopen in de afgelopen twaalf maanden. Onze verwachtingen rondom grote aankopen is deels wat veranderd, want in de afgelopen twaalf maanden heeft 43 procent van de consumenten geld uitgegeven aan grote reizen, die blijven dus populair, en 37 procent aan consumentenelektronica.

Gunstig moment voor grote aankopen

Uit de barometer blijkt verder dat tien procent van de consumenten regelmatig rood staat en dat 29 procent verwacht dat de rente om te lenen binnenkort gaat stijgen. Dit is een daling ten opzichte van het eerste kwartaal. En zijn we nog een beetje positief over de algemene economische situatie in Nederland? 29 procent geeft aan hierover positief te zijn in de komende twaalf maanden en 19 procent vindt het momenteel een gunstig moment om grotere aankopen te doen. Beide percentages zijn gestegen ten opzichte van kwartaal 1.

Betalingsachterstand en geregistreerd krediet

Ten slotte blijft het aantal mensen met een betalingsachterstand stabiel, aldus het BKR. In de eerste helft van 2019 heeft 6,2 procent van de consumenten een betalingsachterstand op hun krediet. Dit is vergelijkbaar met het percentage van 2018. Als we kijken naar absolute aantallen steeg het aantal mensen met een betalingsachterstand de afgelopen zes maanden met ruim 5.000. We zitten nu op een aantal van 675.000. Bijna 57 procent van de betalingsachterstanden wordt echter binnen een half jaar opgelost. In Nederland zijn er nu in totaal meer dan 10.9 miljoen mensen met een geregistreerd krediet. Net als in het laatste kwartaal van 2018 blijven we een lichte stijging zien van het aantal betalingsachterstanden. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.