Kopen op afbetaling bij Wehkamp: dure vorm van lenen

Publicatie: 03-11-2017


Het aantal online aankopen, die niet direct maar pas achteraf betaald worden, bij postorderbedrijf Wehkamp is enorm. Cijfers van de maand april laten zien dat consumenten voor 450 miljoen euro aan ‘leningen’ hadden openstaan bij Wehkamp. Veel consumenten kiezen voor het gemak van winkelen vanaf huis en de mogelijkheid van kopen op afbetaling. Wehkamp biedt dit via haar financieringsmogelijkheid “balansrekening” aan. Consumenten kiezen in grote getale voor kopen op krediet (ook wel verzendhuiskrediet genaamd); zelfs tegen de maximaal toegestane hoge rente van 14% die wordt berekend. Waarom kiezen consumenten voor deze dure vorm van lenen en kiezen zij niet voor het afsluiten van een consumptief krediet?

Gespreide betaling achteraf: een hoge rente

Producten kopen op afbetaling is voor een grote groep consumenten de enige mogelijkheid om aankopen te doen zonder direct het volledige aankoopbedrag te hoeven voldoen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen, die gebruik maken van gespreide betaling achteraf, financieel in een lastige situatie zitten. Voor het afsluiten van een consumptief krediet komen ze niet in aanmerking gezien hun inkomsten. Bij een bedrijf als Wehkamp of Neckermann kunnen ze op basis van datzelfde inkomen wel aankopen doen via gespreide betaling achteraf. Financieel kwetsbare consumenten overzien de financiele gevolgen op lange termijn niet; ze hebben nu een nieuwe wasmachine nodig en het kopen op afbetaling maakt dit mogelijk. Dat zij hiervoor over een lange periode een hoge rente betalen beseffen zij niet.

BKR toetsing en acceptatiebeleid

Bij zowel kopen op afbetaling als bij het afsluiten van een consumptief krediet wordt een toetsing bij het BKR gedaan. Bij een negatieve codering is wordt het lastig om te kopen op krediet (wat kopen op afbetaling is). De acceptatievoorwaarden bij een postorderbedrijf zijn veel soepeler dan bij een kredietverstrekker. Om te voorkomen dat consumenten teveel aankopen doen op afbetaling die hen in de problemen gaat brengen heeft Wehkamp gemeld haar acceptatiebeleid aan te gaan passen. Zij gaat bijvoorbeeld om loonstroken vragen bij leningen van €1000 en hoger. Bij de aanvraag van een persoonlijke lening of doorlopend krediet bij een kredietverstrekker of bank is dit een onderdeel van de acceptatie. Deze is zeer uitgebreid omdat een kredietverstrekker moet voldoen aan uitgebreide regelgeving ter bescherming van de consument. Leningen moeten verantwoorde leningen zijn zodat geen betalingsachterstanden en/of –problemen ontstaan.

Hoge rente Wehkamp oversluiten

Consumenten met een balansrekening bij Wehkamp of die elders een financiering hebben lopen tegen een hoge rente kunnen kosteloos dit krediet oversluiten naar een persoonlijke lening met een vaste lage rente. Voorwaarde is wel dat het inkomen voldoende is om geaccepteerd te worden voor een nieuwe lening. Overstappen naar een kredietverstrekker betekent niet alleen een lening tegen een lage rente maar ook gunstige voorwaarden zoals boetevrij aflossen en kredietspecialisten die kunnen adviseren zodat de lening verantwoord is.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.