Blog

04-10-2024

Impact van de ECB-rentebeleid op uw leningvoorwaarden

De rentetarieven die u krijgt op uw lening hangen sterk af van de tarieven die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert in Europa. De ECB kan de rente variëren afhankelijk van macro-economische condities. Het doel van de centrale bank is om prijzen in Europa stabiel te houden, ondersteunen van banken in de Europese Unie (EU) en het faciliteren van financiële markten. Wanneer u geld wilt lenen voor een grote aankoop, bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuwe auto of het verbouwen van uw woning, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de rentetarieven in de markt. De rente kan de kosten van uw lening namelijk flink beïnvloeden. 

Begrijp hoe het rentebeleid van de Europese Centrale Bank invloed heeft op de voorwaarden van uw lening. 

ECB-rentebeleid en u

Banken en kredietverstrekkers in de EU kunnen niet zomaar zelf hun rentetarieven op hun leningen bepalen. Zij zijn gebonden aan de rente die de ECB hanteert, de centrale bank van de EU. Het hoofddoel van de ECB is om prijzen stabiel te houden en de waarde van de euro te waarborgen. In tijden van economische instabiliteit kan het nodig zijn voor de ECB om de rentetarieven aan te passen. In de afgelopen jaren is de inflatie in Europa flink toegenomen, wat betekent dat de kosten van goederen en diensten is gestegen. Hierdoor is de centrale bank genoodzaakt om de rente te verhogen, hierdoor wordt het duurder om te lenen wat de economie en dus de inflatie kan doen vertragen. 

Deze verhoging van tarieven heeft direct impact op u als geldnemer. Wanneer u nog geen lening heeft afgesloten, kunt u verwachten dat de rente op persoonlijke leningen en hypotheken toenemen als de ECB zijn rentetarieven verhoogt. 

Wat de ECB-beslissingen betekenen voor uw lening

Een hogere ECB-rente betekent dat lenen duurder wordt. Zowel hypotheken als persoonlijke leningen hebben in de afgelopen jaren hun rentetarieven moeten verhogen. Het voordeel is dat een lagere ECB-rente leidt tot lagere rentetarieven voor leningen. Dit was het geval in 2020 toen de rente van de ECB op 0 - 0,50% stond. Dit betekende dat lenen erg goedkoop was, hypotheken en persoonlijke leningen hanteerden een erg lage rente waardoor de totale kosten van een lening relatief laag bleven. Sindsdien heeft de ECB de rente verhoogd ten gevolge van inflatie. In september 2023 werd de rente verhoogd tot 4 - 4,5%. Lenen is dus duurder geworden doordat u hogere rentekosten zult betalen. 

Hogere rentelasten kunnen echter fiscaal aftrekbaar zijn. Dit betekent dat de rentekosten die u betaalt voor uw lening van uw vermogen aftrekbaar zijn waardoor u minder belasting in box 1 betaalt. 

Aanpassen aan veranderende rentevoeten

Terwijl u al een lening heeft lopen, kunnen de rentetarieven flink variëren. Dit kan vervelend zijn, zeker als u net een lening afsluit en de tarieven beginnen te dalen. Gelukkig kunt u uw rente in veel gevallen aan laten passen. Of het aanpassen van uw rente voordelig is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bij het aanpassen van uw rente zult u administratiekosten en een boete betalen bij uw kredietverstrekker. Wanneer u besluit om uw rente aan te passen is het belangrijk om de totale kosten uit te rekenen en te bepalen of aanpassen van uw lening voordelig is.  

Op de hoogte blijven van de actuele rentetarieven? Bekijk de rente van verschillende persoonlijke leningen via de lening vergelijk tool en ontdek de laagste tarieven in de markt.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance





085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.